Jak odróżnić wrażliwość na gluten od celiakii? Pomoże nowe badanie

Jak odróżnić wrażliwość na gluten od celiakii? Pomoże nowe badanie

Dodano: 
Gluten, zdjęcie ilustracyjne
Gluten, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Fotolia / hrsphoto
Nowe badanie przeciwciał wytwarzanych przez osoby z nadwrażliwością na gluten może pomóc w lepszym wykrywaniu choroby i leczeniu.

Do niedawna wielu lekarzy ignorowało skargi ludzi, którzy twierdzili, że są wrażliwi na pokarmy zawierające gluten, ale nie mieli celiakii – dobrze udokumentowanej choroby autoimmunologicznej, wywoływanej przez ekspozycję na białko zawarte w pszenicy, życie i jęczmieniu.

Pogląd ten zmienił się w ciągu ostatnich kilku lat, częściowo w oparciu o badania przeprowadzone przez dr Armina Alaediniego, adiunkta medycyny na Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, które zgłębiały biologiczne podstawy nadwrażliwości na gluten bez celiakii.

Jednak wiele aspektów nadwrażliwości na gluten bez celiakii – w tym przyczyny i sposoby diagnozowania – pozostaje słabo poznanych.

Wrażliwość na gluten bez celiakii

Nowe badanie przeprowadzone przez Alaediniego pokazuje, że osoby z nadwrażliwością na gluten bez celiakii, wytwarzają wysoki poziom przeciwciał przeciwglutenowych, ale te dwa stany różnią się rodzajem wytwarzanych przeciwciał i reakcjami zapalnymi, które te przeciwciała mogą wywołać.

Alaedini i jego zespół przeanalizowali próbki krwi od 40 pacjentów z celiakią, 80 pacjentów z nadwrażliwością na gluten bez celiakii i 40 zdrowych osób kontrolnych, z których wszyscy stosowali nieograniczoną dietę zawierającą gluten.

„Odkryliśmy, że komórki B pacjentów z celiakią wytwarzają profil podklasy przeciwciał IgG o silnym potencjale zapalnym, który jest powiązany z aktywnością autoimmunologiczną i uszkodzeniem komórek jelitowych” – mówi Alaedini. „W przeciwieństwie do tego pacjenci z nadwrażliwością na gluten bez celiakii wytwarzali przeciwciała IgG, które są związane z bardziej powściągliwą odpowiedzią zapalną”.

Te przeciwciała mogłyby w przyszłości pomóc lekarzom w łatwiejszym wykrywaniu osób z nadwrażliwością na gluten bez celiakii, która jest obecnie trudna do zdiagnozowania.

Czytaj też:
Czy piwo zawiera gluten?

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: EurekAlert