Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet. Występuje nawet wśród mężczyzn, chociaż rak piersi u panów stanowi mniej niż 1% wszystkich przypadków raka piersi.
Czytaj też:
1000 darmowych badań USG piersi dla 1000 kobiet w Polsce
Rak piersi – czy można się przed nim ustrzec?
Przyczyną tej choroby może być uszkodzenie DNA i mutacje genetyczne. Dziedziczenie niektórych genów, takich jak BRCA1 i BRCA2, może również zwiększyć to ryzyko, podobnie jak otyłość. Pamiętaj, że wiele czynników jest związanych z rozwojem raka piersi. Chociaż poprawa diety może poprawić ogólny stan zdrowia i ogólnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, jest to tylko jeden element układanki.
Nawet przy zdrowej diecie nadal potrzebujesz regularnych badań przesiewowych w kierunku raka piersi, takich jak mammografia i ręczne samobadanie. Warto mieć to na uwadze, ponieważ wczesne wykrycie i diagnoza znacznie zwiększają wskaźniki przeżycia. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, aby uzyskać poradę na temat badań przesiewowych w kierunku raka piersi.
Czytaj też:
„Ekosystem” raka piersi pozwolił odkryć nowe kierunki leczenia
Rak piersi a dieta
Badania sugerują, że pewne pokarmy mogą obniżyć ryzyko tej choroby. Poniżej znajdziesz ich aż 10. Zaproś je do swojej kuchni już dziś!
1. Zielone warzywa liściaste
Jarmuż, rukola, szpinak, musztarda i boćwina to tylko niektóre z zielonych warzyw liściastych, które mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe.
Zielone warzywa liściaste zawierają przeciwutleniacze karotenoidowe, w tym beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, których wyższy poziom we krwi wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi.
Analiza 8 badań na ponad 7000 osób wykazała, że kobiety z wyższym poziomem karotenoidów miały znacznie mniejsze ryzyko raka piersi w porównaniu z kobietami z niższymi poziomami.
Podobnie, badanie kontrolne z udziałem ponad 32 000 kobiet powiązało wyższy poziom karotenoidów we krwi z 18-28% zmniejszonym ryzykiem raka piersi, a także zmniejszonym ryzykiem nawrotu i śmierci u kobiet, które już miały raka piersi.
Co więcej, badania pokazują, że wysokie spożycie kwasu foliowego , witaminy B skoncentrowanej w zielonych warzywach liściastych, może chronić przed rakiem piersi.
2. Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe obfitują w związki, które mogą chronić przed rakiem piersi, w tym kwas foliowy, witaminę C i karotenoidy, takie jak beta kryptoksantyna i beta karoten, a także przeciwutleniacze flawonoidowe, takie jak kwercetyna, hesperetyna i naringenina.
Te składniki odżywcze zapewniają działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
W rzeczywistości badania wiążą owoce cytrusowe ze zmniejszonym ryzykiem wielu nowotworów, w tym raka piersi. Przegląd 6 badań na ponad 8000 osób powiązał wysokie spożycie cytrusów z 10% redukcją ryzyka raka piersi.
3. Tłuste ryby
Tłuste ryby, w tym łosoś, sardynki i makrela, są znane ze swoich imponujących właściwości zdrowotnych. Ich tłuszcze omega-3, selen i przeciwutleniacze, takie jak kantaksantyna, mogą zapewniać działanie chroniące przed rakiem.
Niektóre badania pokazują, że spożywanie tłustych ryb może szczególnie zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Obszerna analiza 26 badań z udziałem 883000 osób wykazała, że osoby spożywające najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z owoców morza miały do 14% mniejsze ryzyko raka piersi w porównaniu z tymi, którzy jedli ich najmniej.
Inne badania podają podobne ustalenia.
Zrównoważenie stosunku kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 poprzez spożywanie większej ilości tłustych ryb i mniej rafinowanych olejów i przetworzonej żywności może również pomóc zmniejszyć ryzyko raka piersi.
4. Jagody
Regularne spożywanie jagód może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka piersi.
Wykazano, że przeciwutleniacze z jagód, w tym flawonoidy i antocyjany, chronią przed uszkodzeniem komórek, a także rozwojem i rozprzestrzenianiem się komórek rakowych.
Warto zauważyć, że badanie z udziałem 75929 kobiet powiązało większe spożycie jagód - a jagód w szczególności - z niższym ryzykiem raka piersi bez receptorów estrogenowych (ER−).
5. Żywność fermentowana
Sfermentowana żywność, taka jak jogurt, kimchi, miso i kiszona kapusta, zawiera probiotyki i inne składniki odżywcze, które mogą chronić przed rakiem piersi.
Przegląd 27 badań powiązał sfermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt i kefir, ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi zarówno w populacji zachodniej, jak i azjatyckiej.
Badania na zwierzętach sugerują, że ten efekt ochronny jest związany z efektami wzmacniającymi odporność niektórych probiotyków.
5. Cebula, czosnek, por
Czosnek, cebula i pory to warzywa, które mogą pochwalić się szeregiem składników odżywczych, w tym organicznymi związkami siarki, przeciwutleniaczami flawonoidów i witaminą C. Mogą one mieć silne właściwości przeciwnowotworowe.
Badanie przeprowadzone na 660 kobietach w Portoryko wiązało wysokie spożycie czosnku i cebuli ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi.
Podobnie badanie przeprowadzone na 285 kobietach wykazało, że duże spożycie czosnku i porów może chronić przed rakiem piersi. Jednak badanie wykazało pozytywny związek między wysokim spożyciem gotowanej cebuli a rakiem piersi.
Dlatego potrzebne są dalsze badania nad cebulą i zdrowiem piersi.
7. Brzoskwinie, jabłka i gruszki
Wykazano, że owoce - szczególnie brzoskwinie, jabłka i gruszki - chronią przed rakiem piersi.
W badaniu z udziałem 75 929 kobiet osoby, które spożywały co najmniej 2 porcje brzoskwiń tygodniowo, miały do 41% mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi ER-.
Co ciekawe, badanie w probówce wykazało, że przeciwutleniacze polifenolowe z brzoskwiń hamują wzrost i rozprzestrzenianie się linii komórkowej raka piersi.
Ponadto badanie analizujące dane od 272098 kobiet powiązało spożycie jabłek i gruszek z niższym ryzykiem raka piersi.
8. Warzywa krzyżowe
Warzywa kapustne, w tym kalafior, kapusta i brokuły, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Warzywa kapustne zawierają związki glukozynolanów, które organizm może przekształcić w cząsteczki zwane izotiocyjanianami. Mają znaczący potencjał przeciwnowotworowy.
Warto zauważyć, że badanie z udziałem 1493 kobiet powiązało wyższe spożycie warzyw krzyżowych z mniejszym ryzykiem raka piersi.
9. Fasola
Fasola jest pełna błonnika, witamin i minerałów. W szczególności wysoka zawartość błonnika może chronić przed rakiem piersi.
Badanie przeprowadzone na 2571 kobietach wykazało, że duże spożycie fasoli zmniejsza ryzyko raka piersi nawet o 20% w porównaniu z niskim spożyciem fasoli.
Ponadto w badaniu z udziałem 1260 kobiet z Nigerii, osoby spożywające najwyższe spożycie fasoli miały do 28% mniejsze ryzyko raka piersi w porównaniu z osobami spożywającymi najniższe spożycie.
10. Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy, takie jak pietruszka, rozmaryn, oregano, tymianek, kurkuma, curry i imbir zawierają związki roślinne, które mogą pomóc chronić przed rakiem piersi. Należą do nich witaminy, kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze polifenolowe.
Na przykład oregano szczyci się przeciwutleniaczami karwakrolem i kwasem rozmarynowym, które - jak wykazały badania w probówkach - wykazują znaczące działanie przeciwnowotworowe na agresywne linie komórek raka piersi.
Kurkumina, główny składnik aktywny kurkumy, również wykazuje znaczące właściwości przeciwnowotworowe, podobnie jak apigenina, flawonoid skoncentrowany w pietruszce.
Ponieważ wiele innych ziół i przypraw ma również silne działanie przeciwnowotworowe, dobrym pomysłem jest uwzględnienie szerokiego zróżnicowania w diecie.Czytaj też:
5 właściwości soku z marchwi. Od dzisiaj miej go zawsze w lodówce!
Pokarmy i napoje, których należy unikać
Chociaż niektóre pokarmy mogą chronić przed rakiem piersi, inne mogą zwiększać to ryzyko. W związku z tym najlepiej ograniczyć spożycie następujących pokarmów i napojów – lub całkowicie ich unikać:
Alkohol. Picie alkoholu, zwłaszcza intensywne, może znacznie zwiększyć ryzyko raka piersi.
Fast food. Regularne spożywanie fast foodów wiąże się z wieloma problemami, w tym zwiększonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, otyłości i raka piersi.
Smażone jedzenie. Badania pokazują, że dieta bogata w smażone potrawy może znacznie zwiększyć ryzyko raka piersi. Rzeczywiście, w badaniu z udziałem 620 irańskich kobiet spożycie smażonego jedzenia było największym czynnikiem ryzyka rozwoju raka piersi.
Przetworzone mięso. Przetwory mięsne, takie jak bekon i kiełbasa, mogą zwiększać ryzyko raka piersi. Jedna analiza 15 badań powiązała wysokie spożycie przetworzonego mięsa z 9% większym ryzykiem raka piersi.
Dodany cukier. Dieta bogata w dodatek cukru może znacznie zwiększyć ryzyko raka piersi poprzez nasilenie stanu zapalnego i ekspresję niektórych enzymów związanych z rozwojem i rozprzestrzenianiem się raka. Ponadto diety bogate w rafinowane węglowodany, w tym typowa dieta zachodnia, mogą zwiększać ryzyko raka piersi.
Czytaj też:
Ta metoda dezaktywuje koronawirusa w mleku karmiącej matki