Ta wyjątkowo zjadliwa cząsteczka odpowiada za zawały serca. Można ją oznaczyć z krwi

Ta wyjątkowo zjadliwa cząsteczka odpowiada za zawały serca. Można ją oznaczyć z krwi

Dodano: 
Zawał serca
Zawał serca Źródło:Shutterstock / fizkes
Niewiele osób wie o jej istnieniu. Ta cząsteczka to lipoproteina (a), która budową przypomina cząsteczki LDL „złego” cholesterolu. Bierze udział w procesie powstawania blaszki miażdżycowej i odpowiada za powodowanie zawałów serca. Jakie badanie ją wykrywa?

Stężenie lipoproteiny (a) we krwi jest uwarunkowane genetycznie. Jej występowanie związane jest z chorobami sercowo-naczyniowymi. Należy do czynników ryzyka wystąpienia miażdżycy, zakrzepicy, udaru mózgu oraz zawału serca. Stężenie lp (a) wzrasta u osób palących papierosy.

U kogo zalecane jest oznaczenie lipoproteiny (a)?

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca obecnie, aby każdy dorosły miał oznaczone stężenie lp (a) przynajmniej raz w życiu. Stężenie tej lipoproteiny nie ulega dużym zmianom. Na jej poziom nie wpływa stosowanie zdrowej dieta czy aktywność fizyczna. Nawet szeroko stosowane obecnie leki na cholesterol, tj. statyny, praktycznie nie wpływają na ten poziom. Jedynie nowoczesne leki z grupy inhibitorów PCSK9, stosowane w hipercholesterolemii rodzinnej lub u osób po zdarzeniach sercowo-naczyniowych, mogą pomóc w obniżeniu jej poziomu we krwi – wskazują eksperci. Oznaczenie lipoproteiny (a) zalecane jest zwłaszcza w przypadku:

  • pacjentów, u których w rodzinie występowała niedokrwienna choroba serca,
  • osób cierpiących na schorzenia serca lub naczyń, zwłaszcza w przypadku prawidłowego lub nieznacznie podwyższonego stężenia lipidów,
  • kobiet po okresie menopauzy, aby ustalić, czy wzrost lp (a) związany jest ze spadkiem estrogenów, czy jest czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia niedokrwiennej choroby serca.

Jaki jest prawidłowy poziom lipoproteiny a?

Prawidłowy poziom wynosi między 5 a 29 mg/dl (miligram na decylitr). Już stężenie powyżej 30 mg/dl, a na pewno wyższe niż 50 mg/dl, jest związane z podwyższonym ryzykiem chorób serca i naczyń. Szacuje się, że u jednej na siedem osób poziom lipoproteiny (a) jest wyższy niż 50 mg/dl.

Czym może być spowodowany wzrost stężenia lipoproteiny (a)?

Wzrost stężenia lipoproteiny a może być spowodowany:

Jak wykonuje się badanie lipoproteiny (a)?

Krew do badania pobiera się z żyły łokciowej. Przed badaniem trzeba być co najmniej 8 godzin na czczo. Nie należy wykonywać badania, jeśli poprzedniego dnia spożywało się alkohol lub podczas infekcji.

Czytaj też:
Rośnie liczba zawałów w Polsce. Jak im zapobiegać?
Czytaj też:
Orzechy pekan obniżają poziom złego cholesterolu. Upiecz ciasteczka z ich dodatkiem