Zioła na trzustkę – najczęściej stosowane, działanie i właściwości

Zioła na trzustkę – najczęściej stosowane, działanie i właściwości

Dodano: 
Mniszek lekarski
Mniszek lekarskiŹródło:Shutterstock / Madeleine Steinbach
Choroby trzustki mogą przez długi czas przebiegać bez wyraźnych objawów. Zioła na trzustkę to jeden ze sposobów na wsparcie pracy tego narządu oraz zmniejszenie ryzyka związanego z nadmiernym obciążeniem trzustki. Podpowiadamy, jak działają zioła na trzustkę oraz kiedy warto po nie sięgać.

Choroby trzustki dotyczą rosnącego odsetka ludzkiej populacji. Najczęściej narząd ten zaczyna dokuczać osobom w średnim wieku, jednak zauważalny jest wzrost liczby młodych ludzi, u których diagnozowane są zaburzenia w pracy trzustki oraz poważne schorzenia m.in. rak trzustki, który wciąż jest jednym z najbardziej śmiertelnych nowotworów.

Elementem profilaktyki chorób trzustki są regularnie wykonywane badania. Warto o nich pamiętać, m.in. jeżeli blisko spokrewnione z nami osoby chorują lub chorowały na trzustkę. Pijąc regularnie wybrane zioła, które usprawniają pracę trzustki, możemy poprawić czynność przewodu pokarmowego, zmniejszyć ryzyko związane z rozwojem chorób trzustki oraz usprawnić funkcjonowanie tego narządu, który pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych funkcji.

Jakie funkcje pełni trzustka?

Trzustka produkuje insulinę i glukagon, dzięki którym do komórek organizmu może zostać dostarczona energia w postaci glukozy. Narząd ten odpowiedzialny jest jednak nie tylko za metabolizm glukozy oraz produkcję hormonów, które pozwalają utrzymać jej prawidłowy poziom w organizmie. Trzustka produkuje enzymy trzustkowe odpowiadające za trawienie białek i tłuszczów. Prawidłowa praca trzustki jest niezbędna do zachowania zdrowia. Niestety, narząd ten musi każdego dnia podołać ciężkiej pracy, którą często mu utrudniamy, stosując nieodpowiednio skomponowaną dietę oraz sięgając po używki.
Choroby trzustki związane są przede wszystkim z bogatą w tłuszcze i cukry dietą, nadużywaniem alkoholu i paleniem papierosów.

Chora trzustka wywołuje objawy typowe dla niegroźnych dolegliwości. Zaliczamy do nich m.in. uciążliwe wzdęcia i gazy, biegunki, zaparcia oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Typowe objawy, które wskazują na choroby trzustki, pojawiają się, gdy narząd ten jest w złej kondycji zdrowotnej. Warto również zadbać o stan innych narządów układu pokarmowego m.in. wątroby i woreczka żółciowego, których choroby często idą w parze właśnie z chorobami trzustki.

Czytaj też:
Zioła na wątrobę – jakie warto stosować doraźnie, a które wspomogą leczenie wątroby?

Jakie właściwości mają zioła na trzustkę?

W profilaktyce chorób trzustki zastosowanie znajduje nie tylko dieta, ale także zioła na trzustkę. Zioła na trzustkę wpływają na poziom wydolności tego narządu oraz pomagają chronić trzustkę przed chorobami.

Zioła zdrowe dla trzustki wykazują działanie antybakteryjne, działają przeciwzapalnie, łagodzą dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, które związane są z popełnianymi błędami dietetycznymi, a także zwiększają wydzielanie soków pokarmowych m.in. soku trzustkowego i żółci oraz działają rozkurczowo. Niektóre zioła na trzustkę mają też właściwości antynowotworowe, jednak trzeba pamiętać, że zmniejszają one ryzyko rozwoju choroby, wykazując np. wysoki potencjał antyoksydacyjny, jednak nie stanowią ochrony przed rakiem.

Często polecane zioła na chorą trzustkę to m.in. mniszek lekarski, glistnik, mięta pieprzowa, ziele bylicy bożego drzewka, suszone i surowe owoce kopru ogrodowego, owoc kminku oraz ostropest plamisty i szałwia lekarska.

Lista ziół, które stosowane są w profilaktyce chorób układu pokarmowego oraz stanowią wsparcie ich leczenia, jest bardzo długa. Warto poznać surowce roślinne dostarczające substancji, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie trzustki i innych narządów układu pokarmowego.

Jakie zioła usprawniają działanie trzustki?

Choroby trzustki to m.in. przewlekłe zapalenie trzustki, które wymaga odpowiedniego postępowania zarówno w kwestii diety, jak i leczenia konwencjonalnego.

Zioła na trzustkę nie są panaceum na wszystkie choroby tego narządu. Wspierają one funkcjonowanie trzustki, jednak nie mogą zastąpić konwencjonalnych terapii, a także szybkiego wsparcia podczas schorzeń takich jak zapalenie trzustki.

Stosowanie ziół w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu pokarmowego ma na celu m.in.:

  • poprawić czynność wydzielniczą trzustki – zwiększyć produkcję soku trzustkowego,
  • usprawnić regenerację trzustki,
  • usprawnić procesy przemiany materii,
  • regulować stężenie glukozy we krwi,
  • zmniejszyć ryzyko powstawania zastojów żółci i zapobiegać występowaniu kamicy żółciowej.

Celem stosowania ziół na trzustkę i inne narządy układu pokarmowego jest także łagodzenie dolegliwości trawiennych. Naturalne leki rosnące wokół nas doskonale wspierają pracę trzustki oraz usprawniają funkcjonowanie wątroby, woreczka żółciowego i żołądka. Warto przed rozpoczęciem stosowania ziół na trzustkę skonsultować się z lekarzem.

Często stosowane zioła na trzustkę – mniszek lekarski, glistnik jaskółcze ziele, ziele bylicy bożego drzewka

Mniszek lekarski słynie z prozdrowotnego wpływu na przewód pokarmowy. Zioło to pobudza wydzielanie żółci, działa hepatoprotekcyjnie, hipoglikemizująco oraz redukuje dolegliwości trawienne. Mniszek lekarski na trzustkę stosowany jest w formie naparu.

Glistnik jaskółcze ziele również słynie z pozytywnego wpływu na pracę trzustki. Zioło to zwiększa wydzielanie soku trzustkowego oraz zwiększa wydzielanie innych soków trawiennych m.in. soku żołądkowego. Co więcej, glistnik jaskółcze ziele wykazuje właściwości moczopędne i działa rozkurczowo. W schorzeniach trzustki stosowany jest napar z liści tej rośliny. Trwają badania, które mają potwierdzić, czy wyciąg alkoholowy z glistnika wykazuje aktywność antynowotworową.

W przypadku niewystarczającego wydzielania soku trzustkowego stosowany jest również stymulujący wytwarzanie soku trzustkowego napar z ziela bylicy bożego drzewka. Zioło to wykazuje również właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe. Ponadto sprawdza się także pokrzywa zwyczajna – stymulująca wydzielanie enzymów trzustkowych, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania kamicy żółciowej.

Inne produkty pochodzenia roślinnego, które można stosować w profilaktyce i leczeniu trzustki, to owoc kopru ogrodowego, rozmaryn, pokrzywa, szałwia, mięta pieprzowa i ostropest plamisty.

Wszystkie zioła tradycyjnie stosowane na trzustkę są źródłem substancji pobudzających pracę trzustki. Przewlekłe zapalenie trzustki i inne schorzenia tego narządu wymagają wielokierunkowego działania, dlatego w chorobach trzustki polecane są surowce pochodzenia roślinnego, które wykazują właściwości przeciwzapalne i właściwości bakteriobójcze oraz wspomagają regenerację chorej trzustki.

W schorzeniach trzustki nie należy stosować ziół jako zamiennika terapii farmakologicznej! Stosowanie ziół na trzustkę warto skonsultować z lekarzem.

Czytaj też:
Daj wątrobie odpocząć. Ile trzeba czasu, aby się zregenerowała?
Czytaj też:
Markery nowotworowe – co to jest i jakie są ich rodzaje. Jak przygotować się do badania znaczników?

Źródła:

  • Kaczmarczyk-Sedlak I., Ciołkowski A., „Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego”, PZWL 2017
  • Dziak M., Kuźnicka B., „Zioła i ich zastosowanie. Historia i współczesność”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich. wydanie III poprawione i uzupełnione, Warszawa 1984