Zioła na niestrawność działają. Które zioła są najczęściej stosowane, jakie są ich właściwości i działanie?

Zioła na niestrawność działają. Które zioła są najczęściej stosowane, jakie są ich właściwości i działanie?

Dodano: 
Napar z rumianku
Napar z rumianku Źródło:Pixabay / ebaso
Właściwości lecznicze ziół pozwalają szybko uporać się z niestrawnością. Co więcej, zioła skutecznie wspierają pracę układu pokarmowego, zapobiegając wystąpieniu uciążliwych dolegliwości po ciężkostrawnym posiłku. Zobacz, jakie zioła na niestrawność są najlepszym wyborem i kiedy sięgnąć po kurację z ich zastosowaniem.

Zioła od wielu wieków stosowane są w zaburzeniach trawienia. Korzystny wpływ ziół i roślin przyprawowych na zaburzenia trawienia oraz na związaną z nimi niestrawność został potwierdzony wieloma badaniami. Naturalne substancje zapewniają szybką redukcję uciążliwych dolegliwości, dzięki czemu naturalne terapie zaczynają na nowo cieszyć się ogromną popularnością.

Jeszcze nie tak dawno temu widoczna była rezygnacja ze stosowania ziół jako elementu profilaktyki i leczenia różnych schorzeń. Obecnie można zauważyć zwiększone zainteresowanie ziołolecznictwem nie tylko wśród pacjentów, ale także lekarzy. Zioła coraz częściej stanowią wsparcie konwencjonalnych terapii. Co więcej – okazują się bardzo pomocne w leczeniu nie tylko uciążliwych dolegliwości zdrowotnych, ale również poważnych schorzeń.

Zioła na niestrawność w profilaktyce i leczeniu chorób układu pokarmowego

Niegdyś w każdej domowej apteczce znajdowały się krople miętowe. Stanowiły one broń przeciwko nieprzyjemnym objawom, które pojawiają się po ciężkostrawnym posiłku. Warto powrócić do naturalnych terapii, bo dzięki nim możemy nie tylko redukować dyskomfort, który pojawia się przy problemach trawiennych, ale również poprawić stan zdrowia układu pokarmowego.

Tradycyjnie stosowane przy niestrawności zioła usprawniają perystaltykę jelit, zapobiegają skurczom jelit, zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zwiększają wydzielanie żółci, redukują uczucie pełności, przyśpieszają procesy trawienne, redukują bolesne skurcze żołądka, a także mają właściwości wiatropędne i redukują wzdęcia. Warto wiedzieć, że zioła to także skuteczny sposób na spowolnioną przemianę materii, która może nasilać dolegliwości występujące w przypadku niestrawności.

Niektóre zioła na niestrawność mogą być bezpiecznie stosowane nawet u niemowląt i małych dzieci np. rumianek i koper włoski, jednak trzeba pamiętać, aby skonsultować ich stosowanie z lekarzem lub farmaceutą, bo mogą powodować np. reakcje alergiczne.

Możemy przeciwdziałać niestrawności i usprawnić proces trawienia, dodając zioła i rośliny przyprawowe do przygotowywanych potraw. Ryzyko wystąpienia niestrawności po posiłku zmniejszają m.in. majeranek, owoc kminku, liść laurowy i ziele angielskie.

Objawy niestrawności

Typowe objawy niestrawności to m.in. ból brzucha, nudności, wymioty, uczucie wzdęcia brzucha, skurcze jelit oraz uczucie ciężkości po posiłku. Dolegliwości te związane są z zaleganiem w układzie pokarmowym ciężkostrawnego lub bardzo obfitego posiłku, z którego trawieniem organizm nie może sobie poradzić.

Najczęściej stosowane zioła na niestrawność

Powszechnie i najczęściej stosowane zioła przy niestrawności to m.in.:

  • mięta pieprzowa – wykazuje działanie żółciopędne i rozkurczające oraz działa wiatropędnie,
  • rumianek – łagodzi dolegliwości żołądkowe o podłożu nerwowym, działa uspokajająco, rozkurczowo, redukuje ból brzucha oraz usprawnia trawienie,
  • melisa lekarska – wykazuje działanie uspokajające, działa przeciwskurczowo, wspomaga trawienie oraz pomaga redukować wzdęcia,
  • mniszek lekarski – zwiększa wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz usprawnia regenerację wątroby.

Inne zioła, które pomagają zwalczyć niestrawność to szałwia lekarska, koper włoski, kminek zwyczajny, koper ogrodowyimbir. Głównymi składnikami ziół na niestrawność są substancje, które działają przeciwzapalnie, usprawniają procesy trawienne, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, a także działają rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit. Cennym składnikiem naparów ziołowych, stosowanych przy niestrawności, są kwasy fenolowe, flawonoidy, sole mineralne oraz olejki eteryczne.

Powyższe właściwości ziół na niestrawność sprawiają, że warto mieć je w domowej apteczce, jednak trzeba też pamiętać, że odpowiednia dieta stanowi podstawę dobrego zdrowia. Łatwiej zapobiegać niż leczyć, dlatego, zanim sięgniemy po zioła stosowane przy niestrawności, warto zastanowić się, czy naprawdę mamy ochotę na ciężkostrawny posiłek.

Jak stosować zioła na niestrawność?

Zioła na niestrawność można stosować w postaci naparu, kropli i nalewek. W przypadku niektórych ziół polecane jest ich żucie po posiłku – w taki sposób można stosować np. imbir, świeże owoce kopru ogrodowego, owoce kminku, a także świeże liście mięty pieprzowej.

Domowe sposoby na niestrawność i profilaktyka chorób układu pokarmowego

Oprócz ziół objawy niestrawności łagodzą także ciepłe okłady na brzuch i masaż brzucha, który działa wiatropędnie, usprawniając przesuwanie się pęcherzyków gazów w jelitach.

Warto wiedzieć, że nawracający ból brzucha, nudności, wymioty, a także inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego nie muszą świadczyć o niestrawności. Jeżeli cierpisz z powodu nawracających wzdęć, zaparć, biegunek lub odczuwasz nieprzyjemne ruchy jelit, to musisz skonsultować te objawy z lekarzem. Objawy typowe dla niestrawności mogą również pojawiać się w przebiegu innych chorób m.in. schorzeń zapalnych w obrębie układu pokarmowego, nowotworów układu pokarmowego, a także wrzodów. Niekiedy z pozoru niegroźne objawy ze strony układu pokarmowego mogą wskazywać na nasilające się zaburzenia w pracy wątroby, trzustki, woreczka żółciowego lub jelit, które wymagają specjalistycznego leczenia.

Warto pamiętać o niezbędnej profilaktyce, która pozwala wykryć choroby układu pokarmowego na wczesnym etapie ich rozwoju, gdy jeszcze nie wywołują uciążliwych objawów. Podstawą profilaktyki schorzeń układu pokarmowego są m.in. badanie enzymów wątrobowych oraz badanie USG jamy brzusznej, które pozwala wykryć niektóre zmiany nowotworowe oraz nieprawidłowości w obrębie wątroby.

Czytaj też:
Zioła na wątrobę – jakie warto stosować doraźnie, a które wspomogą leczenie wątroby?
Czytaj też:
Zioła na trzustkę – najczęściej stosowane, działanie i właściwości

Źródła:

  • Kaczmarczyk-Sedlak I., Ciołkowski A., Zioła w medycynie. Choroby układu pokarmowego, PZWL 2017
  • Dziak M., Kuźnicka B., Zioła i ich zastosowanie. Historia i współczesność, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, wydanie III poprawione i uzupełnione, Warszawa 1984