Jedzenie na siwienie. Jedz te produkty, by opóźnić proces starzenia włosów

Jedzenie na siwienie. Jedz te produkty, by opóźnić proces starzenia włosów

Dodano: 
Kobieta w trakcie gotowania
Kobieta w trakcie gotowania / Źródło: Pexels / Teona Swift
Aby opóźnić proces starzenia się organizmu, warto zadbać o właściwą dietę pełną wartościowych składników odżywczych.

Siwienie włosów jest naturalną cechą związaną z wiekiem i skorelowaną z chronologicznym starzeniem się włosów. Proces siwienia związany jest z funkcjonowaniem komórek macierzystych, odpowiedzialnych za produkcję pigmentu w mieszkach włosowych. Zapas pigmentu wraz z upływem czasu wyczerpuje się na zawsze, a w efekcie włosy stają się siwe.

Jeśli włosy siwe występują przed 20 rokiem życia, mówi się o przedwczesnym siwieniu. Może być ono związane ze zmianami autoimmunologicznymi, na przykład bielactwem, anemią złośliwą lub chorobami tarczycy.

Przyczyny siwienia włosów

Według najnowszych badań naukowych za siwe włosy odpowiedzialny jest przede wszystkim proces zwiększonej produkcji nadtlenku wodoru w organizmie, który ma działanie wybielające. W młodym wieku nadtlenek wodoru produkowany przez komórki ciała szybko ulega rozkładowi na tlen i wodór, dlatego nie wyrządza w organizmie większych szkód. Wraz z wiekiem proces rozkładu tej substancji spowalnia się i hamuje syntezę melaniny w mieszkach włosowych, co pozbawia włosy koloru. Enzymem odpowiedzialnym za proces rozbijania nadtlenku wodoru na tlen i wodór jest katalaza.

Siwienie może być efektem silnego stresu, co potwierdzili niedawno naukowcy z Uniwersytetu Harvarda. – Naukowcom udało się ustalić, iż ostry stres upośledza funkcjonowanie komórek macierzystych odpowiedzialnych za produkcję pigmentu w mieszkach włosowych. To powoduje, że zapas pigmentu wyczerpuje się na zawsze, a w efekcie włosy stają się siwe – tłumaczy Anna Mackojć z Instytutu Trychologii.

Co jeść, by nie siwieć?

  • Aby opóźnić proces siwienia, powinniśmy suplementować PABA (kwas p-aminobenzoesowy lub para-aminobenzoesowy) potocznie nazywany witaminą B10. Jest on pozyskiwany go z wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, podroby, a także jajek i jogurtów czy drożdży.
  • Ważna jest również miedź, która odgrywa istotną rolę w procesach melanogenezy. Należy jednak postępować ostrożne, ponieważ można szybko ją przedawkować. Miedź znajduje się m.in. w orzechach nerkowca, bananach, nasionach słonecznika, brokułach.
  • Co do tego? Warto przyjmować kwas foliowy występujący w ciecierzycy, białej fasoli i awokado oraz siarkę, której bogate źródła to cebula, czosnek czy rzodkiew.

Pielęgnacja siwych włosów

O siwe włosy też należy dbać. Z pozoru mogą wydawać się sztywne i szorstkie, ale w efekcie są słabsze niż włosy z pigmentem. Często ich struktura jest sucha, a powierzchnia pusząca. Dlatego powinno się korzystać z masek czy odżywek o działaniu silnie nawilżającym i utrzymującym hydratacje we włosie. Jeśli chcemy pozostać przy siwym kolorze i nie farbować siwych włosów, można korzystać z szamponów tzw. niebieskich czy fioletowych. Zneutralizują one odcień żółci oraz nieestetyczne odbarwienia, dając piękny, chłodny odcień.

Czytaj też:
Olej rycynowy na włosy to przepis na bujną fryzurę. Czy rzeczywiście działa?
Czytaj też:
Płukanka do włosów odżywia i przywraca blask. Jak jej używać?

Źródło: Instytut Trychologii
 0

Czytaj także