Stewia - czyli... cukier bez cukru

Stewia - czyli... cukier bez cukru

Dodano:   /  Zmieniono: 
Stewia (fot. By Ethel Aardvark (Own work) [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons) 
Stewia, roślina pochodząca z Ameryki Południowej, może stać się substytutem dla cukru. Stewia jest słodka - a jednocześnie bardzo niskokaloryczna, nie zawiera węglowodanów i nie podnosi poziomu cukru we krwi - informuje BBC.
Południowoamerykańską roślinę w charakterze słodzika używa się od 40 lat w Japonii. Ostatnio pojawiła się ona również w sklepach w Wielkiej Brytanii i w USA. Stewię określa się mianem "cudownego słodzika" i "Świętego Grala przemysłu spożywczego" - ze względu na posiadane przez nią właściwości słodzące i fakt, że - w odróżnieniu od cukru - jej spożywanie nie prowadzi do efektów ubocznych takich jak otyłość czy cukrzyca.

W latach 2008-2012 liczba produktów, w których wykorzystano stewię, wzrosła o 400 procent - odnotowuje BBC.

arb, BBC