„Witamina D jest ważna dla funkcjonowania układu odpornościowego i wcześniej wykazano, że suplementy witaminy D zmniejszają ryzyko wirusowych infekcji dróg oddechowych” – powiedział dr n. med. David Meltzer, dyrektor medycyny szpitalnej w UChicago Medicine i główny autor publikacji badania. „Nasza analiza statystyczna sugeruje, że może to dotyczyć zakażenia COVID-19”.
Zespół badawczy przyjrzał się 489 pacjentom z UChicago Medicine, u których poziom witaminy D został zmierzony w ciągu roku przed badaniem na obecność COVID-19. Pacjenci z niedoborem witaminy D (<20 ng / ml), którzy nie byli leczeni, prawie dwukrotnie częściej mieli dodatni wynik testu na koronawirusa COVID-19 w porównaniu z pacjentami, którzy mieli wystarczający poziom witaminy.
Badanie zostało opublikowane na łamach JAMA Network Open.
Niedobór witaminy D a infekcje wirusowe
„Zrozumienie, czy leczenie niedoboru witaminy D zmienia ryzyko COVID-19 może mieć ogromne znaczenie na poziomie lokalnym, krajowym i globalnym” – powiedział Meltzer. „Witamina D jest niedroga, ogólnie bardzo bezpieczna w przyjmowaniu i można ją stosować na szeroką skalę”.
Meltzer i jego zespół podkreślają znaczenie badań eksperymentalnych w celu ustalenia, czy suplementacja witaminy D może zmniejszyć ryzyko i potencjalnie dotkliwość COVID-19. Podkreślają również potrzebę badań nad tym, jakie strategie suplementacji witaminy D mogą być najbardziej odpowiednie w określonych populacjach.
Czytaj też:
Wyższy poziom tej witaminy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Wiele osób ma niedobór