Koronawirus. Naukowcy: Ta dieta może pomóc kontrolować astmę

Koronawirus. Naukowcy: Ta dieta może pomóc kontrolować astmę

Dodano: 
Świeże warzywa
Świeże warzywa Źródło: Fotolia / Autor: merc67
Dieta roślinna może pomóc w zapobieganiu astmie i zarządzaniu nią, podczas gdy produkty mleczne i produkty o wysokiej zawartości tłuszczu zwiększają ryzyko, zgodnie z nową recenzją opublikowaną w Nutrition Reviews.

Astma jest częstym stanem przewlekłym, w którym drogi oddechowe stają się zwężone. Występuje także stan zapalny, prowadząc czasem do trudności w oddychaniu, kaszlu, świszczącego oddechu i duszności.

„Astma jest chorobą, która dotyka ponad 25 milionów Amerykanów, i niestety może sprawić, że ludzie będą bardziej narażeni na wybuch ”, mówi autorka badań Hana Kahleova, dyrektor ds. badań klinicznych w Komitecie Lekarskim. „Te badania dają nadzieję, że zmiany diety mogą być pomocne”.

Naukowcy z Komisji Lekarskiej ds. Medycyny Odpowiedzialnej zbadali dowody związane z dietą i astmą i stwierdzili, że niektóre produkty spożywcze – w tym owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i inne produkty bogate w błonnik – mogą być korzystne, podczas gdy inne – takie jak nabiał produkty i produkty bogate w tłuszcze nasycone – mogą być szkodliwe.

Autorzy przeglądu podkreślają wyniki badań, w których porównano z grupą kontrolną, u pacjentów z astmą, którzy stosowali przez osiem tygodni, zaobserwowano większe ograniczenie stosowania leków przeciw astmie oraz rzadsze objawy. W innym badaniu pacjenci z astmą przyjęli na rok dietę roślinną i zaobserwowali poprawę zdolności życiowych – miarę objętości powietrza, którą pacjenci mogą wydalić.

Dieta roślinna w astmie

Autorzy sugerują, że dieta roślinna jest korzystna, ponieważ wykazano, że zmniejsza ogólnoustrojowe stany zapalne, które mogą zaostrzać astmę. Diety roślinne są również bogate w błonnik, co pozytywnie wiąże się z poprawą czynności płuc. Naukowcy podkreślają także przeciwutleniacze i flawonoidy znajdujące się w pokarmach roślinnych, które mogą mieć działanie ochronne.

W przeglądzie stwierdzono również, że spożycie nabiału może zwiększać ryzyko astmy i nasilać objawy. W jednym badaniu z 2015 r. stwierdzono, że dzieci, które spożywały najwięcej produktów mlecznych, miały większe szanse na rozwój astmy w porównaniu z dziećmi spożywającymi ich najmniej. W innym badaniu dzieci z astmą umieszczono w grupie kontrolnej, w której nie wprowadzono żadnych zmian w diecie, lub w grupie eksperymentalnej, w której eliminowano nabiał i jaja przez osiem tygodni. Po wyeliminowaniu nabiału grupa eksperymentalna doświadczyła 22% poprawy szczytowego natężenia przepływu wydechowego – miara tego, jak szybko dzieci były w stanie wydychać – podczas gdy dzieci w grupie kontrolnej doświadczyły spadku o 0,6%.

Wysokie spożycie tłuszczu, i niskie spożycie błonnika były również związane z zapaleniem dróg oddechowych i pogorszeniem czynności płuc u pacjentów z astmą.

„Te przełomowe badania pokazują, że napełnianie naszych talerzy żywnością roślinną – i unikanie produktów mlecznych i innych wysokotłuszczowych produktów spożywczych – może być potężnym narzędziem do zapobiegania i leczenia astmy”, mówi dr Kahleova.

Podczas pandemii Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom nakłaniają osoby cierpiące na astmę do opracowania planu, obejmującego zaopatrzenie w zapasy, przyjmowanie leków przeciw astmie w razie potrzeby, unikanie tłumów i przestrzeganie zasad higieny.

Czytaj też:
Koronawirus u pasażerów na statku, trwa „akcja ratunkowa”. „Brak kontaktu ze światem zewnętrznym”