Grzybica nie dotyczy jedynie skóry. Choroba rozwija się także we wnętrzu organizmu, prowadząc do wystąpienia różnych zaburzeń. U niektórych chorych skutkiem grzybicy przełyku jest powstawanie ropni w okolicy narządów wewnętrznych, bo chorobotwórcze drobnoustroje mogą wędrować po organizmie wraz z krwią.
Grzybica układu pokarmowego – co warto wiedzieć?
Grzybica przełyku to jeden z rodzajów zakażeń o podłożu grzybiczym, które dotyczą układu pokarmowego. Schorzenie to wywołuje nadmierne namnażanie się drobnoustrojów, najczęściej grzybów z rodzaju Candida, które naturalnie występują w organizmie ludzkim, stanowiąc część mikroflory.
Zdrowy organizm skutecznie broni się przed nadmiernym rozrostem grzybów, jednak na skutek osłabienia odporności, przyjmowania niektórych leków oraz schorzeń przewlekłych i stosowania niewłaściwie skomponowanej diety, może dojść do rozwoju grzybicy.
Grzybica przewodu pokarmowego najczęściej diagnozowana jest podczas gastroskopii, którą zleca lekarz w związku z występującymi u pacjenta objawami ze strony układu pokarmowego. Choroba ta może jednak nie wywoływać niepokojących objawów.
Grzybica przełyku – przyczyny
Grzybica przełyku najczęściej wywoływana jest przez grzyby z rodzaju Candida, czyli patogeny, które odpowiedzialne są także za rozwój m.in. grzybicy skóry i infekcji intymnych. Bytują one na skórze i wewnątrz organizmu, jednak zazwyczaj nie powodują poważnych problemów zdrowotnych. Osoby zdrowe, których układ immunologiczny funkcjonuje w prawidłowy sposób, nie są narażone na tę i inne kandydozy.
Drożdżyca jest związana przede wszystkim z osłabieniem odporności, z którą mamy do czynienia na skutek przebiegu różnych schorzeń. Grzybica przełyku może zostać spowodowana długotrwałym przyjmowaniem antybiotyków, leków stosowanych w przypadku wrodzonych i nabytych zaburzeń odporności, a także jest jednym z powikłań leczenia antynowotworowego oraz terapii, która ma na celu zapobieganie odrzuceniu przeszczepu.
Kandydoza przełyku jest także chorobą często diagnozowaną u osób chorych na AIDS oraz różne schorzenia przewlekłe. Osłabiają one organizm, prowadząc do zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego oraz wyniszczenia pożytecznych bakterii, które wchodzą w skład naturalnej mikroflory układu pokarmowego.
Stosunkowo rzadko grzybica przełyku jest skutkiem ubocznym leczenia lekami wziewnymi, które przyjmują astmatycy – w tym przypadku grzybica atakuje jamę ustną, jednak brak odpowiedniego leczenia i profilaktyki, mogą powodować kolonizowanie przewodu pokarmowego.
Zdarza się, że zakażenie grzybicze przełyku jest skutkiem długotrwałego przyjmowania leków na zgagę oraz stosowania bogatej w cukry proste i wysoko przetworzone produkt diety. Co ważne: grzybica przełyku nie jest chorobą zakaźną i nie możemy się nią zarazić np. podczas pocałunku.
Grzybica przełyku – objawy
Objawy grzybicy przełyku nie są specyficzne. U większości chorych kandydoza przełyku nie wywołuje dolegliwości, które byłyby wskazaniem do wizyty u lekarza. Z tego względu jest chorobą diagnozowaną „przy okazji” wykonywanej gastroskopii z innych wskazań.
Możemy jednak wyróżnić kilka objawów, których występowanie może wskazywać na grzybicę przełyku. W początkowym stadium choroba ta przebiega bezobjawowo, ale wraz z namnażaniem się chorobotwórczych grzybów, mogą pojawić się m.in.:
- ból w klatce piersiowej,
- uczucie pieczenia za mostkiem,
- suchy, napadowy kaszel,
- nawracająca zgaga,
- uczucie ciała obcego w przełyku,
- problemy z przełykaniem,
- krwawienia z przełyku.
Wraz z rozwojem choroby dolegliwości, które mogą wskazywać na grzybicę przełyku, zaczynają się nasilać. Brak konsultacji lekarskiej oraz odpowiedniego leczenia prowadzi do znacznego przerostu grzybów i niszczenia komórek nabłonka, a także do powstawania krwawiących ran.
Bagatelizowanie objawów, które mogą wskazywać na grzybicę przełyku, zwiększa ryzyko rozprzestrzenienia się infekcji przez krew. Wędrujące wraz z krwią grzyby mogą doprowadzić do powstawania trudnych w leczeniu i zagrażających życiu ropni. Jest to bardzo rzadkie powikłanie grzybicy przełyku i innych rodzajów kandydozy.
Czytaj też:
Jak rozpoznać refluks u niemowlaka?