Zakażenie E. coli może mieć poważne konsekwencje. Zwróć uwagę na 5 objawów

Zakażenie E. coli może mieć poważne konsekwencje. Zwróć uwagę na 5 objawów

Dodano: 
Kobieta w toalecie
Kobieta w toalecie / Źródło: Shutterstock
Bakterie E. coli (Escherichia coli) jest jedną z bakterii wchodzących w skład mikroflory jelitowej. W sprzyjających warunkach może jednak prowadzić do poważnych chorób. Wyjaśniamy, kiedy bakterie E. coli stają się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Bakteria E. coli (pałeczka okrężnicy) wywołuje m.in. infekcje dróg moczowych. Choć bytuje w naszych jelitach i pełni wiele pożytecznych funkcji, to jej nadmierne namnażanie prowadzi do niebezpiecznych dla zdrowia zakażeń, które często wymagają długotrwałego leczenia i mają tendencję do nawracania.

Bakteria E. coli – co to jest?

Każdego dnia mamy styczność z różnego rodzaju drobnoustrojami. Jednym z nich jest bakteria E. coli. Ta gram-ujemna, względnie beztlenowa bakteria występuje w naszym jelicie grubym, gdzie uczestniczy w procesach rozkładu pokarmu, a także procesie wytwarzania niektórych witamin. Wyróżniamy wiele szczepów bakterii E. coli – w większości są to bakterie o neutralnym wpływie na nasze zdrowie, jednak w sprzyjających warunkach mogą one doprowadzić nie tylko do wystąpienia objawów chorobowych u poszczególnych jednostek, ale także lokalnych epidemii.

Ze względu na bytowanie pałeczek okrężnicy w jelicie grubym, jest ona wydalana wraz z kałem. Bakterie te obecne są w przewodzie pokarmowym zarówno człowieka, jak i innych zwierząt stałocieplnych, dlatego na terenach nieskanalizowanych może dojść do skażenia wód powierzchniowych i podziemnych oraz gleby, które jest bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Jedną z częstych przyczyn przedostawania się bakterii E. coli do wody i gleby są awarie sieci kanalizacyjnej oraz nawożenie pól zakażonym nawozem organicznym. Bakteria coli może zostać wykryta także w wodociągach oraz przygotowywanych w niewłaściwych warunkach sanitarnych posiłkach – to jedna z przyczyn zatruć pokarmowych, które mogą wiązać się z poważnym zagrożeniem dla zdrowia, prowadząc do śmierci.

Bakterie z grupy coli od dawna stanowią niezwykle ważny wskaźnik poziomu skażenia wody i gleby. W celu uniknięcia epidemii związanych z ich wpływem na ludzki organizm, wykonywane są systematyczne badania wody wodociągowej na obecność tych drobnoustrojów. Bakterie coli charakteryzują się zdolnością do bardzo szybkiego namnażania, dlatego w sprzyjających warunkach wywołują poważne infekcje. Aby doszło do zakażenia bakteriami E. coli, muszą one skolonizować układ pokarmowy lub przedostać się do organizmu np. wnikając poprzez drogi moczowe.

Zakażenie bakterią E. coli

Bakterie E. coli najczęściej są przyczyną uporczywej biegunki i wymiotów. Wywołują także infekcje dróg moczowych. Do zakażenia może doprowadzić picie skażonej wody oraz spożycie skażonego pokarmu m.in. surowego mięsa lub niemytych warzyw i owoców. Ten rodzaj bakterii nie jest odporny na działanie wysokiej temperatury – ginie w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, dlatego przed zakażeniem chroni mycie pokarmów w ciepłej wodzie oraz ich obróbka termiczna.

Do zakażenia bakterią E. coli może także dojść przez drogi moczowe. Przeniesienie bakterii kałowych z okolicy odbytu na cewkę moczową jest często przyczyną zapalenia pęcherza u kobiet. Ze względu na budowę anatomiczną kobiety bakterie mogą wniknąć do organizmu np. podczas nieprawidłowego podmywania się i stosunków płciowych.

W niektórych przypadkach zakażenie bakterią E. coli może doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zespołu hemolityczno-mocznicowego, a także sepsy.

Objawy zakażenia E. coli

Do częstych objawów zakażenia układu pokarmowego bakterią E. coli zaliczamy m.in.:

  • ból brzucha,
  • biegunkę,
  • wymioty,
  • gorączkę i stan podgorączkowy,
  • osłabienie.

Objawy te mogą zostać mylnie zinterpretowane i przypisane m.in. infekcjom wirusowym układu pokarmowego, dlatego w przypadku braku skuteczności leczenia oraz nasilania się dolegliwości, konieczne jest wykonanie badań mających na celu określenie rodzaju patogenu, który wywołał infekcję.

W przypadku zakażenia układu moczowego bakterią E. coli odczuwane jest parcie na mocz, pieczenie podczas oddawania moczu oraz ból podbrzusza i dolnej części pleców. Często występuje także stan podgorączkowy lub gorączka. Bakterie E. coli mogą być również przyczyną rozwoju infekcji intymnych u kobiet. W tym przypadku objawy nie są szczególnie uciążliwe. Zaliczamy do nich m.in. nieprzyjemny zapach z pochwy oraz skąpe upławy o szarym kolorze. Przy bakteryjnym zakażeniu pochwy często nie występuje świąd, ból i pieczenie, a wiele infekcji ma przebieg bezobjawowy.

Czytaj też:
Co sprzyja infekcjom intymnym? Nie tylko basen i ciasna bielizna

 0

Czytaj także