Co jeść, gdy boli gardło? Wypróbuj te 4 produkty

Co jeść, gdy boli gardło? Wypróbuj te 4 produkty

Dodano: 
Ból gardła
Ból gardła Źródło: Shutterstock / fot. DimaBerlin
Ból gardła to jeden z najczęstszych objawów infekcji wirusowych, często też towarzyszy alergii. Zanim się pojawi, czujemy drapanie oraz trudności z przełykaniem. Co zatem jeść, żeby nie podrażniać gardła? Wypróbuj polecane przez dietetyków produkty.

Stan zapalny błony śluzowej gardła powoduje trudności w przełykaniu śliny, nie mówiąc już o jedzeniu. Warto stosować sprawdzone domowe sposoby, które pomogą złagodzić objawy choroby. Pomocne jest picie ciepłych napojów, zwłaszcza wody z sokiem malinowym, imbirem czy miodem, które nawilżają gardło.

Płukanie gardła

Ulgę w bólu przynosi płukanie gardła, dzięki temu infekcja szybciej mija. Warto wypróbować od lat stosowany w medycynie naturalnej przepis na wodny roztwór do płukania. Można sporządzić go, dodając do wody:

  • 3-procentowej wody utlenionej,
  • sody oczyszczonej,
  • soli kuchennej,
  • ziół: kory dębu, rumianku lub szałwii.

Objawy bólu gardła

Do najczęstszych objawów, które towarzyszą bólowi gardła, należą:

  • chrypka,
  • ból przy przełykaniu,
  • suchość w gardle,
  • suchy kaszel,
  • trudności z przełykaniem śliny.

Ile czasu może trwać infekcja gardła?

Podrażnienie gardła spowodowane infekcją może trwać od 7 do 10 dni. Jeśli trwa dłużej i towarzyszy mu gorączka i ból mięśni, powinno się zasięgnąć porady lekarza.

Wypróbuj produkty, które dietetycy polecają podczas infekcji gardła

Owsianka

Owsianka ma miękką konsystencję i jest łatwa do przełknięcia. Zapobiega podrażnieniu gardła, wykazuje działanie zmniejszające stan zapalny. Ponadto dodaje energii, dostarcza składników odżywczych, a zawarty w niej błonnik korzystnie wpływa na trawienie.

Jogurt

Jogurt ma miękką konsystencję, nie podrażnia przy przełykaniu. Jest bogaty w składniki odżywcze, ale przede wszystkim zawiera probiotyki, które wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają namnażaniu się bakterii i wspierają organizm w walce z chorobą.

Rosół z kurczaka

Ciepłe, rozgrzewające potrawy, w tym rosół z kurczaka, zmniejszają podrażnienie śluzówki gardła, działają nawilżająco. Dość duża ilość sodu zawarta w potrawie sprawia, że rosół pozwala na uzupełnienie elektrolitów w organizmie. A właśnie tego twój organizm potrzebuje podczas infekcji.

Lody

Chorując na gardło, możesz spełnić swoje marzenie z dzieciństwa: jeść lody przez cały dzień: na śniadanie, obiad i kolację. Dietetycy wskazują, że zimne potrawy działają kojąco na chore gardło, obniżając temperaturę znajdujących się tam zakończeń nerwowych. Aktywują też receptor zwany melastyną, który przynosi ulgę w bólu.
Czytaj też:
Jakość powietrza w domu – jak sprawdzić i poprawić jakość powietrza?

Źródło: Eat This, Not That