Co osłabia zęby? 3 produkty, które najbardziej im szkodzą

Co osłabia zęby? 3 produkty, które najbardziej im szkodzą

Dodano: 
Piękny uśmiech a bonding zębów
Piękny uśmiech a bonding zębów Źródło: Shutterstock

Stan zębów zależy od wielu czynników, m.in. genetycznych, ale też żywieniowych. To, co jemy, w znacznym stopniu wpływa na kondycję naszych zębów. I tak jak niektóre produkty są w stanie poprawić ich stan szkliwa, tak inne mogą oddziaływać na nie negatywnie.

Czym jest szkliwo?

Szkliwo to niezwykle mocna tkanka, która pokrywa zębinę. Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale szkliwo jest najtwardszą tkanką w ciele człowieka, zbudowaną z kryształów dwuhydroksyapatytu. Ma około 2 mm grubości i pokrywa w całości zęby od zewnątrz.

Niestety, jeśli zostanie osłabione lub zacznie się kruszyć, nie można go zregenerować. Dlatego tak ważne jest, by dbać o zęby i nie zaniedbywać ich higieny, bo raz osłabione szkliwo nie może ulec odnowie.

Jakie funkcje pełni szkliwo?

Szkliwo odgrywa ważną rolę w ochronie zębów przed uszkodzeniami. Osłania je nie tylko przed szkodliwym działaniem pokarmów, ale także przed urazami mechanicznymi. Jeśli szkliwo ulegnie zniszczeniu, w zębie może szybko rozpocząć się stan zapalny lub próchnica.

Co niszczy szkliwo zębów?

Na stan szkliwa w dużej mierze mają wpływ nawyki żywieniowe. Jeśli sięgamy po produkty bogate w cukry proste albo w kwas, musimy mieć świadomość, że nie pozostają one obojętne na stan szkliwa zębów. Jakie produkty najmocniej je osłabiają?

1. Słodycze

Nie jest tajemnicą, że słodycze wywołują próchnicę. Jeśli sięgamy po nie zbyt często i co gorsza, po zjedzeniu słodkiego batonika czy ciastka nie myjemy zębów, możemy w łatwy sposób doprowadzić do odkładania się płytki nazębnej. Płytka ta jest bezbarwna, dlatego nie możemy jej zobaczyć, ale odkładają się w niej różne bakterie, które niszczą szkliwo zębów. Z biegiem czasu powstają stany zapalne, a także ubytki w zębach.

To wystarczający powód, by ograniczyć spożywanie słodyczy, a jeśli już najdzie nas nieodparta ochota na coś słodkiego, pamiętajmy, by później dokładnie umyć zęby.

2. Kwaśne owoce

Cytrusy są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, ale też w kwasy, które niszczą szkliwo zębów. Z tego względu osoby, które uwielbiają soki z pomarańczy czy grejpfruta, a także często sięgają po owoce cytrusowe, powinny pamiętać o tym, by później dobrze zadbać o higienę zębów.

Po spożyciu cytrusów dobrze jest po prostu wypłukać zęby wodą. To pomaga przywrócić właściwe pH w jamie ustnej. Dopiero później należy umyć zęby.

3. Picie słodkich napojów

Sięganie po słodkie napoje, zwłaszcza gazowane, mocno oddziałuje na szkliwo zębów. Sprzyjają one namnażaniu się bakterii, które mogą nie tylko osłabiać szkliwo, ale prowadzić do powstawania ubytków w zębach.

O wiele lepszym wyborem jest woda mineralna, która sprzyja zachowaniu właściwego pH w jamie ustnej. Warto też pamiętać, by dbać o dobre nawadnianie organizmu. Jeśli nie będziemy pić przynajmniej 2 litrów wody niegazowanej dziennie, wysuszymy śluzówki w całym organizmie, także w jamie ustnej. To może negatywnie wpłynąć na stan dziąseł, a także przyczynić się do osłabienia szkliwa.

Jak rozpoznać uszkodzenie szkliwa?

Uszkodzone szkliwo szybko daje o sobie znać. Pojawiają się:

  • nadwrażliwość na ciepłe i zimne pokarmy
  • zęby zaczynają się ruszyć, mogą też pękać
  • na zębach pojawiają się żółte plamki

Czy można wzmocnić szkliwo?

W gabinetach stomatologicznych można skorzystać z zabiegów, które są w stanie wzmocnić osłabione szkliwo zębów. Polegają one na nałożeniu na zęby specjalnego kompozytu, który je pogrubi.

Oprócz tego warto zadbać także o dobre nawyki na co dzień. Dobrze jest wyeliminować słodkie i gazowane napoje, a także dokładnie myć i szczotkować zęby po zjedzeniu słodyczy. Pomocne może okazać się także stosowanie dobrej pasty z fluorem oraz płukanie zębów płynem do higieny jamy ustnej.

Czytaj też:
Jak wzmocnić zęby? 5 skutecznych sposobów, które nie zajmą ci wiele czasu