W badaniu opublikowanym w czasopiśmie „Circulation” naukowcy przeanalizowali informacje pochodzące od ponad 80 000 kobiet i 37 000 mężczyzn z sektora zdrowotnego. Uczestników obserwowano przez 3 dekady i w tym czasie regularnie wypełniali oni szczegółowe ankiety na temat swojej diety, a także odpowiadali na pytania dotyczące ich stylu życia i ogólnego stanu zdrowia. Okazało się, że u osób, które piły dużo słodkich napojów, występowało większe ryzyko przedwczesnej śmierci w okresie badania.
Już wcześniejsze badania łączyły spożywanie słodkich napojów z przyrostem masy ciała i zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2, chorób serca i udaru. Jednak w niewielu badaniach zbadano związek między ich konsumpcją a wczesną śmiercią.
Czytaj też:
Grzyby wpływają na zdrowie mózgu. Pozytywnie czy nie?
Napoje słodzone cukrem szkodzą zdrowiu – to fakt
Nowe badanie wykazało, że osoby, które piły od dwóch do sześciu napojów słodzonych cukrem tygodniowo, były o 6 procent bardziej narażone na śmierć w okresie badania, w porównaniu z tymi, którzy pili mniej niż jeden taki napój miesięcznie. Ci, którzy pili od jednego do dwóch dziennie, mieli o 14 procent wyższe ryzyko śmierć w okresie badania w porównaniu z tymi, którzy pili mniej niż jeden napój miesięcznie.
Wyniki pozostały niezmienne nawet po tym, jak naukowcy wzięli pod uwagę czynniki, które mogą wpłynąć na ryzyko przedwczesnej śmierci i chorób, takich jak palenie tytoniu, spożywanie alkoholu, aktywność fizyczna oraz spożywanie owoców, warzyw i czerwonego mięsa.
Osoby spożywające dwa lub więcej napojów słodzonych cukrem dziennie miały o 31 procent wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca, w porównaniu z osobami, które rzadko po nie sięgały.
Czytaj też:
Co można wyczytać z naszej krwi?