Niemowlęta coraz częściej mają alergię. Szacuje się, że częstość ich występowania u niemowląt i małych dzieci wynosi już ok 6-8 proc. I można się spodziewać, że liczba osób z alergią będzie rosła.
W Polsce możemy mówić o skali 30, 40 tysięcy dzieci rocznie, u których będzie rozpoznanie alergii na białka mleka krowiego. Epidemiologia jest różna i różnie wygląda w poszczególnych krajach np. w Skandynawii jest większa. Tam nawet 10 proc. dzieci może mieć rozpoznaną alergię na białka mleka krowiego. Z jednej strony możemy powiedzieć, że wynika to z genetyki, ok. połowa przypadków. Natomiast z drugiej strony są to czynniki środowiskowe – mówi newsrm.tv Agnieszka Rogulska, Senior Brand Manager Nutricia Medical.
Alergia na białka mleka krowiego jest jedną z najczęściej występujących. Może ona się pojawić zarówno u dzieci karmionych piersią jak i sztucznie. W tym drugim przypadku występuje częściej.
- Podstawą leczenia każdej alergii na pokarm jest dieta eliminacyjna. Staramy się eliminować tylko ten jeden składnik, który uczula – wyjaśnia prof. dr hab. med. Hanna Szajewska, Klinika Pediatrii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Za najczęściej uczulające pokarmu uważa się: mleko krowie, jaja kurze, soję, pszenicę, orzechy, ryby i skorupiaki.
newsrm.tv
Alergia na białka mleka krowiego jest jedną z najczęściej występujących. Może ona się pojawić zarówno u dzieci karmionych piersią jak i sztucznie. W tym drugim przypadku występuje częściej.
- Podstawą leczenia każdej alergii na pokarm jest dieta eliminacyjna. Staramy się eliminować tylko ten jeden składnik, który uczula – wyjaśnia prof. dr hab. med. Hanna Szajewska, Klinika Pediatrii, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Za najczęściej uczulające pokarmu uważa się: mleko krowie, jaja kurze, soję, pszenicę, orzechy, ryby i skorupiaki.
newsrm.tv