Jak uniknąć spadku nastroju w czasie świąt? Naukowcy mają konkretną radę

Jak uniknąć spadku nastroju w czasie świąt? Naukowcy mają konkretną radę

Dodano: 
Depresja
Depresja Źródło: Unsplash / Vladislav Muslakov
Jeśli zmagasz się z depresją lub spadkiem nastroju, spowodowanym różnymi czynnikami, musisz w czasie świąt zachować szczególną ostrożność. Nie każdy bowiem reaguje na świąteczną atmosferę pozytywnie. Zdarza się, że zaostrza ona objawy depresyjne. Jak zminimalizować ryzyko?

Nowe badania, przeprowadzone przez psychologów klinicznych na Uniwersytecie w Kansas, sugerują, że jedzenie dodanych cukrów – powszechne w tak wielu produktach świątecznych – może wywołać metaboliczne, zapalne i neurobiologiczne procesy, związane z objawami depresji. Praca została opublikowana w czasopiśmie Medical Hypotheses.

Nadmiar słodkości a objawy depresji w zimie

Zdaniem naukowców, w połączeniu z malejącym światłem w zimie i odpowiednimi zmianami we wzorach snu, wysokie spożycie cukru może doprowadzić do „idealnej burzy”, która negatywnie wpływa na zdrowie psychiczne. „Dla wielu osób zmniejszona ekspozycja na światło słoneczne w zimie zmieni rytmy okołodobowe, zaburzając zdrowy sen i popychając od 5 do 10 proc. populacji do pełnego epizodu depresji klinicznej” - powiedział Stephen Ilardi, profesor psychologii klinicznej KU.

Objawy „depresji zimowej” mogą skłonić ludzi do spożycia większej ilości słodyczy. „Jedną z powszechnych cech depresji zimowej jest głód cukru” - powiedział. „Mamy więc do 30 proc. populacji cierpiącej na co najmniej niektóre objawy depresji zimowej, która powoduje, że pragną węglowodanów – a teraz ciągle mają do czynienia ze świątecznymi słodyczami”. Unikanie dodawania cukru w ​​diecie może być szczególnie trudne, ponieważ cukier początkowo poprawia nastrój, prowadząc niektórych z chorobą depresyjną do poszukiwania chwilowego wzrostu emocjonalnego.

Słodycze wykazują natychmiastowe działanie podnoszące nastrój, jednak w dużych dawkach mogą również mieć paradoksalne, szkodliwe, długoterminowe konsekwencje pogorszenia nastroju, obniżenia samopoczucia, podniesienia stanu zapalnego i zwiększenia masy ciała.

Cukier a stany zapalne

Naukowcy odkryli, że zapalenie jest najważniejszym fizjologicznym działaniem cukru w ​​diecie związanym ze zdrowiem psychicznym i zaburzeniami depresyjnymi.

„Duża część osób z depresją ma wysoki poziom ogólnoustrojowego stanu zapalnego” – powiedział Ilardi. „Myśląc o chorobach zapalnych, myślimy o takich rzeczach jak cukrzyca i reumatoidalne zapalenie stawów – choroby o wysokim poziomie ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Zwykle nie myślimy o depresji w tej kategorii, ale okazuje się, że tak naprawdę jest – nie dla każdy, kto ma depresję, ale przez około połowę. Wiemy również, że hormony zapalne mogą bezpośrednio pchnąć mózg w stan ciężkiej depresji. Tak więc zapalenie mózgu jest zwykle mózgiem z depresją. A dodane cukry mają działanie prozapalne na ciało i mózg”.

Ilardi i jego współpracownicy identyfikują także wpływ cukru na mikrobiom jako potencjalny czynnik przyczyniający się do depresji. Ilardi zaleciła minimalnie przetworzoną dietę bogatą w żywność pochodzenia roślinnego i kwasy tłuszczowe Omega-3 dla optymalnej korzyści psychologicznej. Jeśli chodzi o cukier, badacz KU zalecił ostrożność – nie tylko podczas świąt, ale przez cały rok.

Czytaj też:
Samobójstwa – naukowcy wskazali nowe czynniki ryzyka

Opracowała i tłumaczyła:
Źródło: eurekalert.org