Domowe sposoby na zajady – tran, miód i aloes, kompres z czosnku i inne

Domowe sposoby na zajady – tran, miód i aloes, kompres z czosnku i inne

Dodano: 
Jak pozbyć się zajadów?
Jak pozbyć się zajadów? Źródło:Shutterstock
Zajady to jedna z dolegliwości, które dotyczą błony śluzowej jamy ustnej. Często pojawiające się zajady są wskazaniem do wykonania badań profilaktycznych w celu sprawdzenia, czy nie mamy do czynienia np. z anemią. O czym świadczą i jak się ich pozbyć domowymi sposobami? Wyjaśniamy.

Zajady, inaczej zapalenie kącików ust, to bardzo bolesna i uciążliwa dolegliwość, która utrudnia mówienie, spożywanie posiłków oraz sprawia, że nie można się uśmiechać. Piekące ranki w kącikach ust trudno się goją i często ulegają nadkażeniu bakteryjnemu, co jest dodatkowym problemem podczas ich leczenia. U niektórych osób skłonność do powstawania zajadów może występować rodzinnie – jeżeli na tę dolegliwość cierpią spokrewnieni ze sobą członkowie bliskiej rodziny, to możemy mieć do czynienia np. z dziedzicznymi schorzeniami, które powodują zaburzenia w przyswajaniu witamin.

Dlaczego powstają zajady?

Zajady nie pojawiają się bez przyczyny. Choć mogą mieć związek np. z niekorzystnym działaniem czynników środowiskowych, które sprzyjają nadmiernemu przesuszeniu ust, to zdecydowanie częściej ich powstawanie związane jest z ogólną kondycją organizmu. Zajady powstają na skutek m.in.: niedoborów żywieniowych, osłabienia organizmu i spadku odporności.

Popękane kąciki ust są cenną wskazówką diagnostyczną dla lekarza, który może zdecydować o konieczności wykonania różnych badań. Z tego względu uporczywie nawracające zapalenie kącików ust powinno być wskazaniem do skorzystania z porady lekarskiej.

Przyczyny zajadów to m.in.:

  • zła dieta,
  • niedobór witamin z grupy B,
  • niedobór witaminy C,
  • anemia,
  • osłabiona odporność organizmu na skutek przemęczenia, przewlekłego stresu lub choroby,
  • dotykanie spękanych ust brudnymi rękami,
  • częste oblizywanie ust na wietrze i mrozie,
  • przesuszenie ust w wyniku opalania na słońcu i w solarium,
  • korzystanie z testerów szminek i pomadek.

Powstawaniu zajadów mogą także sprzyjać podrażnienia śluzówki jamy ustnej powodowane przez niewłaściwie dopasowaną protezę dentystyczną oraz aparaty ortodontyczne. Niekiedy zajady powstają na skutek stosowania past do zębów z silnymi substancjami wybielającymi np. past dla palaczy oraz płynów do płukania ust z alkoholem, które wysuszają śluzówkę.

Do powstawania zajadów może dojść po przebytej chorobie. Zajady często powstają w kącikach ust osób przemęczonych i przytłoczonych nadmiarem obowiązków i są skutkiem długiego przebywania w pomieszczeniach, w których panuje zbyt niska wilgotność.

Wyróżnia się także inne czynniki, które mogą sprzyjać powstawaniu zajadów m.in. zakażenie grzybicze śluzówki jamy ustnej, niewłaściwa higiena jamy ustnej, stany zapalne w jamie ustnej, palenie papierosów, korzystanie ze wspólnych kubków i sztućców, a także niektóre choroby przewlekłe np. cukrzyca.

Zajady a opryszczka wargowa

Nie powinniśmy mylić zajadów z opryszczką wargową, która także może rozwinąć się w kącikach ust, jednak jest to całkiem inna choroba. Opryszczka charakteryzuje się powstawaniem małych pęcherzyków z płynem surowiczym, które tworzą większe skupiska. Może jednak dojść do zakażenia wirusem opryszczki miejsca, w którym powstał zajad, co jest częstym skutkiem znacznego osłabienia organizmu.

Czy zajadami można się zarazić?

Zajadami można się zarazić. Choć pęknięcie skóry nie jest źródłem problemu, to namnażające się w rance bakterie i drożdżaki mogą przenieść się na skórę drugiej osoby np. podczas pocałunku.

Zajady – objawy

Jak wyglądają zajady? Objawy zajadów są dość charakterystyczne. Na początku odczuwamy pieczenie kącika lub kącików ust oraz zauważmy niewielkie pęknięcie skóry. Powstała ranka trudno się goi i namnażają się w niej drobnoustroje. Na skutek otwierania ust pęknięcia pogłębiają się, pojawia się stan zapalny, któremu towarzyszy zaczerwienienie. Na skutek zakażenia bakteriami w kącikach ust pojawiają się zmiany w postaci nadżerki. Trudno gojące się rany mogą dokuczać nawet przez kilka tygodni, jeżeli nie zaczniemy w odpowiedni sposób ich leczyć oraz nie wykryjemy przyczyny uciążliwej dolegliwości.

Gojące się zajady powodują świąd, który sprzyja ich częstemu dotykaniu oraz drapaniu, co jest niewskazane, bo przedłuża proces leczenia zajadów i sprzyja ponownemu nadkażeniu bakteryjnemu lub grzybiczemu.

Domowe sposoby na zajady – jak nie dopuścić do rozwoju stanu zapalnego?

W przypadku zajadów konieczne jest szybkie działanie. Jeżeli zastosujemy domowe sposoby na zajady już przy pierwszych objawach tej dolegliwości, to możliwe jest uniknięcie rozwoju stanu zapalnego oraz przedłużającego się leczenia.

Najważniejsze jest unikanie dotykania ust brudnymi rękami, stosowanie środków, które mają działanie przeciwzapalne, przyśpieszają regenerację skóry i błon śluzowych, jak również mają właściwości bakteriobójcze. Możemy także zastosować naturalne środki przeciwgrzybiczne.

Domowe sposoby leczenia zajadów uwzględniają przede wszystkim:

  • dbanie o prawidłowy poziom nawilżenia skóry,
  • redukcję szkodliwych drobnoustrojów,
  • ochronę skóry przed działaniem czynników drażniących,
  • stosowanie preparatów, które redukują stan zapalny.

Aby efektywnie leczyć zajady, powinniśmy poznać przyczynę ich powstawania, dlatego warto wykonać podstawowe badania laboratoryjne, aby wykryć ewentualne niedobory witamin i minerałów oraz schorzenia, które mogą powodować zapalenie kącików ust.

Domowe sposoby na zajady – tran

W przypadku zajadów niezwykle ważna jest właściwa pielęgnacja, która nie tylko regeneruje skórę, ale także zapobiega namnażaniu się bakterii oraz grzybów. Stan zapalny oraz przesuszenie skóry w kącikach ust możemy zredukować, smarując zmiany kroplami tranu, który jest bogaty w witaminy niezbędne dla zdrowia skóry m.in. witaminę A, D i E.

Leczenie zajadów – maść cynkowa

Sączące się zmiany w kącikach szybko wysusza maść cynkowa. Tlenek cynku to znany od dawna sposób na zmiany skórne, który nie dopuszcza do rozwoju bakterii oraz pomaga zredukować wyciek płynu surowiczego.

Drożdże na zajady

Drożdże na zajady to również stary i skuteczny sposób walki z tą dolegliwością. Drożdże są bogatym źródłem witamin z grupy B, których niedobory przyczyniają się do częstego powstawania zajadów. Świeże drożdże piekarskie możemy nałożyć bezpośrednio na skórę w postaci papki (odrobinę drożdży mieszamy z wodą lub mlekiem) oraz spożywać w postaci koktajlu. Nie każdy lubi smak świeżych drożdży, dlatego alternatywą dla ich spożywania jest wzbogacenie diety innymi źródłami witamin z grupy B. Produkty zawierające witaminy z grupy B to m.in.:

  • zielone warzywa liściaste,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy,
  • owoce leśne,
  • banany,
  • jabłka,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • kasze gruboziarniste.

Bogatym źródłem witamin z grupy B jest także mięso, mleko i przetwory mleczne.

Codzienną dietę powinniśmy także wzbogacić żywymi kulturami bakterii, które w jelitach uczestniczą w metabolizmie witamin z grupy B.

Kompres z czosnku na zajady

Czosnek działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, co sprawia, że także znajduje zastosowanie w leczeniu zajadów. Stosuje się go m.in. w postaci leczniczego kompresu, który można przygotować, rozgniatając ząbek czosnku i przykładając powstałą papkę na kąciki ust.

Babcine sposoby na zajady – miód i aloes

W codziennej pielęgnacji skóry i leczeniu zajadów warto także wykorzystać naturalny miód oraz sok z liści aloesu. Miód działa odkażająco, łagodząco i odżywczo na skórę, a aloes usprawnia regenerację, nawilża oraz działa antyseptycznie. Aby szybciej pozbyć się zajadów, wystarczy łyżeczkę miodu wymieszać z łyżeczką soku wyciśniętego z liści aloesu i nałożyć miksturę na zmiany chorobowe w kącikach ust.

Czytaj też:
15 naturalnych produktów bogatych w witaminę A. Które rośliny mają jej najwięcej?

Opracowała:
Źródło: Zdrowie WPROST.pl