Jak zmienia się ciało, gdy regularnie jemy fast-foody?

Jak zmienia się ciało, gdy regularnie jemy fast-foody?

Kobieta jedząca hamburgera
Kobieta jedząca hamburgera Źródło: Fotolia / tavrox
Dodano: 
Fast-food jest stałym elementem diety wielu osób. Do barów szybkiej obsługi chodzą nie tylko młodzież i młodzi ludzie, ale także osoby średnim i podeszłym wieku. Potrawy są dostępne od ręki, smaczne i stosunkowo niedrogie – ceny zdecydowanie odbiegają od tych, jakie znajdziemy w tradycyjnych restauracjach. Pytanie, z jakimi konsekwencjami zdrowotnymi trzeba się liczyć?

Jak wynika z raportu Centers for Disease Control and Prevention (CDC – agencja rządu federalnego Stanów Zjednoczonych wchodząca w skład Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej) z 2018 roku, w Stanach Zjednoczonych aż jedna trzecia dorosłych sięga po żywność typu fast-food każdego dnia. W Polsce statystyki może i nie są tak zatrważające, ale z całą pewnością można znaleźć spore grono osób, które każdego dnia zjadają frytki, hamburgery, hot-dogi. Chociaż lekarze i naukowcy od lat ostrzegają, jakie konsekwencje dla zdrowia może mieć regularne spożywanie fast-foodów, niektórzy nie mają zamiaru zmieniać swoich przyzwyczajeń. Szybkie tempo życia, brak czasu na przygotowanie domowych posiłków, brak wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania – wszystko to sprzyja powstawaniu coraz to nowych barów szybkiej obsługi.

Jak zmienia się ciało, gdy regularnie jemy fast-foody?

Pierwsza myśl to oczywiście przyrost masy ciała – nadwaga i otyłość to najczęstsze efekty regularnego spożywania fast-foodów. Chociaż dla jednych jest to jedynie kwestia wyglądu, który może się podobać lub nie, faktów nie da się oszukać – im więcej ważymy, tym więcej poważnych chorób nam grozi. Najpopularniejsze z nich to cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie i choroby serca.

Fast-food zaliczamy do żywności wysokoprzetworzonej, obfitującej w sól. Ta, oczywiście w nadmiarze, ma fatalny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, powodując nadciśnienie tętnicze. Warto jednak pamiętać, że nadmiar soli w diecie sprzyja zatrzymywaniu wody w organizmie, co może objawiać się obrzękami różnych części ciała, np. nóg czy twarzy. Czasem wręcz mamy wrażenie, że przytyliśmy, a to tylko nadmiar wody. Dowiedz się jak odróżnić tłuszcz od wody.

Niektóre osoby mogą nawet doznać wyprysków na twarzy w wyniku zjedzenia zbyt dużej ilości pokarmów, obfitujących w tłuszcze, cukier i sód.

Czytaj też:
Cellulit to defekt kosmetyczny czy oznaka poważniejszej choroby?

Stany zapalne i depresja

W ubiegłym roku badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii ujawniło, w jaki sposób przetworzona dieta o wysokiej zawartości tłuszczu lub cukru prowadzi do ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Dr Camille Lassale z University College London zauważyła, że ​​ma to bezpośredni skutek zwiększając ryzyko depresji.

– Przewlekłe stany zapalne mogą wpływać na zdrowie psychiczne, przenosząc prozapalne cząsteczki do mózgu, może również wpływać na cząsteczki - neuroprzekaźniki - odpowiedzialne za regulację nastroju – powiedział dr Lassale w rozmowie z The Guardian.

Czytaj też:
Dieta 1000 kalorii pozwala sporo schudnąć. Jak uniknąć efektu jo-jo?

Wzrasta ryzyko przedwczesnej śmierci

Badania wiązały regularne spożywanie fast foodu z podwyższonym ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego, żołądka i dróg oddechowych. Podczas gdy czynniki takie jak palenie i siedzący tryb życia mogą przyczynić się do tego, naukowcy podejrzewają, że dieta może odgrywać znaczącą rolę.

Nowe badanie opublikowane w „The BMJ” ostrzega, że ​​kobiety po 50. roku życia, które regularnie jedzą smażone potrawy, mogą mieć większe przedwczesnej śmierci – donosi serwis Medical News Today. Kobiety, które raz dziennie spożywały smażone potrawy, miały o 8 procent wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Okazało się, że spożywanie co najmniej jednej porcji smażonego kurczaka dziennie doprowadziło do podwyższenia ryzyka zgonu z wszystkich przyczyn o 13 procent i o 12 procent ryzyko zgonu związanego z problemami z sercem w porównaniu z brakiem smażonych pokarmów w diecie.

Czytaj też:
Dieta DASH – rewelacyjnie wpływa na serce i pozwala zgubić niechciane kilogramy

Ankieta: Jak często jesz dania typu fast-food?
Źródło: Medical Daily/CDC/Medical News Today/The Guardian