Łuszczyca jest częstym schorzeniem skóry dotykającym 2 proc. populacji osób o białej skórze w Stanach Zjednoczonych. Objawy obejmują niejednolite, wypukłe, czerwone obszary zapalenia skóry ze złuszczaniem. Łuszczyca często dotyka końcówek łokci i kolan, skóry głowy i uszu, pępka oraz okolic narządów płciowych lub odbytu. U około 15 -25 proc. pacjentów z łuszczycą rozwija się również związane z nimi zapalenie stawów. Objawy łuszczycowego zapalenia stawów obejmują:
- ból krzyża,
- zapalenie spojówek,
- zmniejszony zakres ruchu,
- obrzęk stawów,
- ból stawów i sztywność,
- ból stóp,
- zmęczenie,
-
obrzęk stóp i palców.
Co powoduje łuszczycowe zapalenie stawów?
Przyczyna łuszczycowego zapalenia stawów jest obecnie nieznana. Prawdopodobnie w grę wchodzi kombinacja czynników genetycznych, immunologicznych i środowiskowych. Stwierdzono również, że kilka innych genów występuje częściej u pacjentów z łuszczycowym zapaleniem stawów. Niektóre zmiany w układzie odpornościowym mogą być również ważne w rozwoju łuszczycowego zapalenia stawów. Na przykład spadek liczby komórek odpornościowych zwanych pomocniczymi komórkami T u osób z AIDS może odgrywać rolę w rozwoju i postępie łuszczycy u tych pacjentów.
Czy istnieje dieta na łuszczycowe zapalenie stawów?
Wykazano, że witamina D może poprawić stan stawów w łuszczycowym zapaleniu stawów. Badania wykazały, że jest to pomocna modyfikacja diety. Nie ma innej powszechnie skutecznej diety ani pokarmów, których należy unikać w przypadku łuszczycowego zapalenia stawów. Nie ma również niezawodnych domowych środków na łuszczycowe zapalenie stawów. Jednak suplementacja witaminy D może być korzystna zarówno dla skóry, jak i stawów. Obszary badań klinicznych obejmują leczenie lekami, które mogą poprawiać działanie układu odpornościowego pacjentów z łuszczycowym zapaleniem stawów.
Czytaj też:
Pierwsze objawy łuszczycy. Co powinno skłonić do wizyty u lekarza?