-
Pomaga m.in. na uporczywy kaszel. Zobacz, kiedy jeszcze stosować miodunkę i jak działa ta roślina
Miodunka lekarska (Pulmonaria officinalis L., ziele płucne) to wyjątkowa roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. W Polsce można spotkać 4 gatunki miodunki. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze ma miodunka i przy jakich...
Choroby płuc i układu oddechowegoStrefa PacjentaProduktyAlicja Kowalczyk
-
Olejek na przeziębienie, ból mięśni lub napięcie nerwowe. Poznaj właściwości i zastosowanie olejku pichtowego
Naturalny olejek pichtowy (olejek jodłowy, Oleum Pini sibiricum) to olejek eteryczny pozyskiwany z jodły syberyjskiej białokorej oraz jodły pospolitej. Tradycyjnie stosowany jest m.in. w medycynie naturalnej przez mieszkańców dzikiej...
UrodaChorobyAlicja Kowalczyk
-
Rumianek ma szerokie zastosowanie w łagodzeniu niektórych chorób. Na co pomaga ta roślina?
Rumianek lekarski to cenny surowiec zielarski, który wykorzystywany jest w medycynie naturalnej od wielu wieków. Tradycyjnie rumianek stosowany jest w postaci naparów m.in. na skórę i błony śluzowe. Napar z rumianku lekarskiego...
LekiStrefa PacjentaAlicja Kowalczyk
-
Suche morsowanie przysparza pracy ratownikom górskim. GOPR ostrzega
Suche morsowanie zyskuje na popularności. Może być jednak bardzo niebezpieczne, jeśli nie zachowujemy podstawowych środków ostrożności. Zobacz, na czym polega ta aktywność i jak się do niej dobrze przygotować.
Profilaktyka i leczenieStrefa Pacjenta -
Prawdziwy pogromca infekcji. Zrób napar z rozmarynu, goździków i cytrusów, a nie pożałujesz
Napar z rozmarynu i goździków działa niczym celna broń wymierzona prosto w zimowe infekcje. Ale ma jeszcze jedno niespodziewane i bardzo przyjemne zastosowanie.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Koper włoski ma cenne właściwości i lecznicze zastosowanie. Zobacz, na co pomaga i jak go dawkować
Koper włoski to aromatyczne warzywo, które zaczyna zyskiwać dużą popularność w Polsce. Do niedawna koper włoski kojarzył się przede wszystkim z herbatkami na kolkę dla niemowląt oraz herbatkami na laktację dla kobiet karmiących. Poznaj...
Choroby układu pokarmowegoProduktyOdżywianieAlicja Kowalczyk
-
Domowy syrop z mięty to doskonała baza do drinków i środek na bóle brzucha. Poznaj przepis
Syrop ze świeżej mięty jest prosty w przygotowaniu. Warto zrobić go, by cieszyć się smakiem mięty lekarskiej, która przydaje się w wielu dolegliwościach. Syrop z mięty pomoże np. przy bólu brzucha i przeziębieniu. Sprawdź, jak...
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Kozieradka – właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L., kozieradka lekarska) to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Kozieradka pospolita uprawiana jest niemal na całym świecie. Występuje także jako gatunek zdziczały. Jest to roślina...
LekiProduktyAlicja Kowalczyk
-
Żydowska penicylina, czyli złoty rosół. Jak zrobić?
Ten rosół nie bez powodu nazywany jest żydowską penicyliną. Złoty rosół, czyli goldene jojch to przysmak, który rozgrzewa i jest wsparciem m.in. przy leczeniu przeziębień. Tradycyjnie podaje się go z knedlami z macy.
PrzepisyProdukty -
Dieta elementarna w leczeniu chorób. Na czym polega? Poznaj jej zasady
Dieta elementarna to szczególny rodzaj diety. Ten model żywieniowy stosowany jest przede wszystkim w warunkach szpitalnych np. w fazie zaostrzenia choroby Crohna. Dieta elementarna znajduje zastosowanie głównie w chorobach jelit, jednak...
DietyOdżywianieAlicja Kowalczyk
-
Ajurweda to koncepcja zdrowia i terapii. Skąd pochodzi, jaka jest jej koncepcja i na czym polega leczenie?
Ajurweda to ceniona na całym świecie tradycyjna medycyna indyjska. Podstawę ajurwedy stanowi holistyczne podejście do człowieka oraz jego związku z naturą i wszechświatem. Zgodnie z zasadami ajurwedy zachowanie homeostazy organizmu...
Strefa PacjentaMaja Błaszczyk
-
Bakterie probiotyczne – funkcje, rodzaje, szczepy. Jaki probiotyk wybrać?
Bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Przyczyniają się m.in. do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego oraz zapobiegają nadmiernemu rozrostowi chorobotwórczych drobnoustrojów, które w odpowiednich...
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościOdżywianieLekiAlicja Kowalczyk
-
Lek na potencję w miodzie. GIS wycofuje produkt ze sklepów
W produkcie, który miał zawierać jedynie naturalne składniki, znaleziono syldenafil, który jest popularnym składnikiem leków na potencję. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościSuplementy dietyStrefa Pacjenta -
Herbata z chmielu – właściwości prozdrowotne, sposoby przygotowania naparu
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to wieloletnia roślina pnąca z rodziny konopiowatych, która nie jest wykorzystywana jedynie do produkcji piwa. Chmiel zwyczajny znajduje też wiele innych zastosowań m.in. w ziołolecznictwie oraz...
ProduktyPrzepisyOdżywianieAlicja Kowalczyk
-
Czy siemię lniane zwalczy infekcję bakteryjną? Sposoby na Helicobacter pylori
Helicobakter pylori to bakteria, która odpowiada za ok. 80 procent zachorowań na raka żołądka. Czy infekcję da się wyleczyć siemieniem lnianym albo miodem?
LekiChoroby układu pokarmowegoChoroby nowotworoweProdukty -
Ile kalorii ma mak? Osoby na diecie odchudzającej nie będą zadowolone
Bez maku nie ma tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia. Przynajmniej jeśli mówimy o ich kulinarnej stronie. Ale czy mak powinny jeść osoby na diecie odchudzającej? Odpowiadamy.
OdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyDiety -
Jak zadbać o wątrobę przed Bożym Narodzeniem? Lepiej już teraz zainwestuj w te produkty
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy zwykle zapominamy o dobrych nawykach żywieniowych. Jemy dużo i nie do końca zdrowo, co źle wpływa na wątrobę. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do menu, by wspomóc pracę tego...
ProduktyOdżywianieStrefa PacjentaPaulina Cywka
-
Cynamon cejloński czy chiński? Który lepiej wybrać i dlaczego?
Cynamon to nazwa stosowana w odniesieniu do przypraw pozyskiwanych z wielu różnych gatunków cynamonowca. W sumie jest ich około 250. Największą popularnością cieszą się jednak tylko dwa – cynamon cejloński oraz chiński (zwany również...
ProduktyOdżywianiePaulina Cywka
-
Leśnicy polecają naturalny specyfik na odporność. Znajdziesz go zimą w lesie
Wzmacnianie odporności jest kluczowe w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko złapania infekcji jest największe. Z pomocą przychodzą leśnicy, którzy podpowiadają naturalny sposób na poprawę odporności.
Strefa PacjentaProdukty -
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata. Poznaj jej właściwości i zastosowanie
Kardamon to aromatyczna przyprawa korzenna. Stosowana jest nie tylko do przyprawiania potraw wykwintnych, ale także dań słodkich. Wyjątkowy smak i zapach kardamonu idą w parze z wysokimi wartościami odżywczymi i cennymi właściwościami,...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Kolendra ma cenne właściwości zdrowotne. Poznaj wartości i zastosowanie liści i nasion kolendry
Kolendra siewna to popularna przyprawa, która często stosowana jest w kuchni azjatyckiej. Zarówno zielone liście kolendry, jak i ziarna kolendry (nasiona kolendry) mają intensywny smak i stanowią źródło cennych składników odżywczych....
ProduktyMaja Błaszczyk