-
Ile kalorii ma mak? Osoby na diecie odchudzającej nie będą zadowolone
Bez maku nie ma tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia. Przynajmniej jeśli mówimy o ich kulinarnej stronie. Ale czy mak powinny jeść osoby na diecie odchudzającej? Odpowiadamy.
OdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyDiety -
Jak zadbać o wątrobę przed Bożym Narodzeniem? Lepiej już teraz zainwestuj w te produkty
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy zwykle zapominamy o dobrych nawykach żywieniowych. Jemy dużo i nie do końca zdrowo, co źle wpływa na wątrobę. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do menu, by wspomóc pracę tego...
ProduktyOdżywianieStrefa PacjentaPaulina Cywka -
Cynamon cejloński czy chiński? Który lepiej wybrać i dlaczego?
Cynamon to nazwa stosowana w odniesieniu do przypraw pozyskiwanych z wielu różnych gatunków cynamonowca. W sumie jest ich około 250. Największą popularnością cieszą się jednak tylko dwa – cynamon cejloński oraz chiński (zwany również...
ProduktyOdżywianiePaulina Cywka -
Leśnicy polecają naturalny specyfik na odporność. Znajdziesz go zimą w lesie
Wzmacnianie odporności jest kluczowe w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko złapania infekcji jest największe. Z pomocą przychodzą leśnicy, którzy podpowiadają naturalny sposób na poprawę odporności.
Strefa PacjentaProdukty -
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata. Poznaj jej właściwości i zastosowanie
Kardamon to aromatyczna przyprawa korzenna. Stosowana jest nie tylko do przyprawiania potraw wykwintnych, ale także dań słodkich. Wyjątkowy smak i zapach kardamonu idą w parze z wysokimi wartościami odżywczymi i cennymi właściwościami,...
ProduktyMaja Błaszczyk -
Kolendra ma cenne właściwości zdrowotne. Poznaj wartości i zastosowanie liści i nasion kolendry
Kolendra siewna to popularna przyprawa, która często stosowana jest w kuchni azjatyckiej. Zarówno zielone liście kolendry, jak i ziarna kolendry (nasiona kolendry) mają intensywny smak i stanowią źródło cennych składników odżywczych....
ProduktyMaja Błaszczyk -
Pijcie regularnie ten napar, a pożegnacie się z boczkami. Szybko poczujecie się lżej, ale to nie koniec
Jeśli chcecie znowu wskoczyć w ulubione spodnie – zacznijcie pić napar z mięty. Pamiętajcie jednak, że nie jest to „magiczny sposób” na odchudzanie, jednak z pewnością znacznie ułatwi ten proces.
OdchudzanieProdukty -
Rozgrzewający napój z żurawiny. Nie wyobrażam sobie bez niego jesiennych i zimowych wieczorów
Listopad to czas, kiedy w sklepach pojawia się piękna, czerwona, kusząca żurawina. Ja mam na nią swój ulubiony sposób: rozgrzewający napój z żurawiny.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska -
Nigdy nie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich. Wypróbowałam przepis na miksturę leczniczą
Kocham orzechy włoskie, ale zupełnie nie doceniałam łupin, które zostają po ich zjedzeniu. Okazuje się jednak, że są cenniejsze niż mi się wydawało. Zamiast wyrzucać łupiny orzechów włoskich do kosza, można przygotować z nich nalewkę...
PrzepisyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Pijcie to na lepszy sen. Jedna szklanka, a zaśniecie jak niemowlę
Melisa pomoże wam szybciej zasnąć i przespać spokojnie noc. Ukoi wasze nerwy, co przełoży się też na jakość waszego snu. Sprawdźcie, w jakiej formie najlepiej ją wybrać.
ProduktyOdżywianie -
Piłam wodę z tym dodatkiem. Bazylia zafundowała mi detoks przez wielkie „D”
Do tej pory piłam wodę z cytryną i miętą, ale postanowiłam zastąpić je… bazylią. Wiedziałam, że ta roślina oczyszcza, odświeża i nawilża organizm, jednak intensywność detoksu mnie zaskoczyła.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Jak pozbyć się flegmy z gardła domowymi sposobami
Flegma w gardle to objaw towarzyszący wielu różnego rodzaju infekcjom. Gęsta wydzielina utrudnia przełykanie i prowokuje uporczywy kaszel. Zobacz, jak pozbyć się flegmy domowymi sposobami.
ObjawyStrefa PacjentaProfilaktyka i leczeniePaulina Cywka -
Czarnuszka to zdrowie z natury. Poznaj jej właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni
Czarnuszka siewna to roślina o wielu cennych właściwościach, które sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia. Jej nasiona i liście są używane zarówno w celach przyprawowych, jak i w celach leczniczych. Czarnuszka bywa nazywana...
ProduktyMaja Błaszczyk -
Dodałam liście pelargonii do swojego menu. Efekt mnie zaskoczył
Geranium (inaczej pelargonia pachnąca, anginowiec lub anginka) gości w moim domu od bardzo dawna, ale dopiero jakiś czas temu odkryłam jego kulinarne zastosowanie. Choć przyznam szczerze, że początkowo pomysł włączenia tej rośliny do...
ProduktyPrzepisyOdżywianiePaulina Cywka -
Goździki – właściwości zdrowotne, zastosowanie, działania niepożądane
Goździki to suszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowca korzennego. Warto wiedzieć, że goździki to nie tylko przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu, który kojarzymy m.in. ze świętami Bożego Narodzenia, ale także...
ProduktyOdżywianieAlicja Kowalczyk -
Jak złagodzić lęk? Wystarczy, że będziesz to robić przez 10 minut
Lęk z wolna staje się nieodłącznym elementem naszego życia. Boimy się o siebie, o bliskich, o pracę. Odczuwanie tego typu emocji przez dłuższy czas może wywołać spore spustoszenie w organizmie. Naukowcy wskazują jednak metodę, która może...
Zaburzenia psychicznePsychologiaDoniesienia naukowePaulina Cywka -
Kurkuma – wartości, właściwości lecznicze, zastosowanie
Kurkuma (szafran indyjski, ostryż długi) to przyprawa z rodziny imbirowatych, która jest bliską kuzynką imbiru. Kurkuma znana jest z intensywnej, pomarańczowej barwy, dzięki której znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako...
ProduktyOdżywianieMaja Błaszczyk -
Chrzan – jak wygląda, zastosowanie i właściwości lecznicze. Syrop i nalewka z chrzanu
Chrzan pospolity stosowany jest jako roślina lecznicza i dodatek do potraw. W kuchni korzeni chrzanu używa się m.in. do przyprawiania mięs i ryb, a także jako dodatek do wędlin, ogórków kiszonych, ogórków konserwowych, buraków, białego...
ProduktyOdżywianieAlicja Kowalczyk -
Zakwas z buraków działa antyrakowo i wzmacniająco. Sprawdzony przepis
Składniki na zakwas z buraków są łatwo dostępne i tanie. Warto zrobić z nich ten wyjątkowo zdrowy napój. Domowy zakwas należy pić jako napój wzmacniający, a do tego można wykorzystać go do ugotowania domowego barszczu.
ProduktyPrzepisyOdżywianieAlicja Kowalczyk -
Przepis na ocet jabłkowy z malinami. Łagodzi ból gardła i jest smaczny
To idealna mikstura na ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Ocet jabłkowy z dodatkiem malin przygotujesz samodzielnie w domu. Poznaj ten prosty przepis. Cenny w okresie jesienno-zimowym.
ProduktySkładniki odżywczeOdżywianieAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Napar z siemienia lnianego – na gardło, kaszel i inne dolegliwości. Poznaj przepis
Napar z siemienia lnianego to remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Siemię lniane w postaci naparu łagodzi m.in. dolegliwości związane z chorobami żołądka i jelit, a także stanowi cenne wsparcie w leczeniu sezonowych infekcji,...
OdżywianieMaja Błaszczyk