-
Kozieradka – właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L., kozieradka lekarska) to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Kozieradka pospolita uprawiana jest niemal na całym świecie. Występuje także jako gatunek zdziczały. Jest to roślina...
LekiProduktyAlicja Kowalczyk -
Żydowska penicylina, czyli złoty rosół. Jak zrobić?
Ten rosół nie bez powodu nazywany jest żydowską penicyliną. Złoty rosół, czyli goldene jojch to przysmak, który rozgrzewa i jest wsparciem m.in. przy leczeniu przeziębień. Tradycyjnie podaje się go z knedlami z macy.
PrzepisyProdukty -
Dieta elementarna w leczeniu chorób. Na czym polega? Poznaj jej zasady
Dieta elementarna to szczególny rodzaj diety. Ten model żywieniowy stosowany jest przede wszystkim w warunkach szpitalnych np. w fazie zaostrzenia choroby Crohna. Dieta elementarna znajduje zastosowanie głównie w chorobach jelit, jednak...
DietyOdżywianieAlicja Kowalczyk -
Ajurweda to koncepcja zdrowia i terapii. Skąd pochodzi, jaka jest jej koncepcja i na czym polega leczenie?
Ajurweda to ceniona na całym świecie tradycyjna medycyna indyjska. Podstawę ajurwedy stanowi holistyczne podejście do człowieka oraz jego związku z naturą i wszechświatem. Zgodnie z zasadami ajurwedy zachowanie homeostazy organizmu...
Strefa PacjentaMaja Błaszczyk -
Bakterie probiotyczne – funkcje, rodzaje, szczepy. Jaki probiotyk wybrać?
Bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Przyczyniają się m.in. do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego oraz zapobiegają nadmiernemu rozrostowi chorobotwórczych drobnoustrojów, które w odpowiednich...
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościOdżywianieLekiAlicja Kowalczyk -
Lek na potencję w miodzie. GIS wycofuje produkt ze sklepów
W produkcie, który miał zawierać jedynie naturalne składniki, znaleziono syldenafil, który jest popularnym składnikiem leków na potencję. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościSuplementy dietyStrefa Pacjenta -
Herbata z chmielu – właściwości prozdrowotne, sposoby przygotowania naparu
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to wieloletnia roślina pnąca z rodziny konopiowatych, która nie jest wykorzystywana jedynie do produkcji piwa. Chmiel zwyczajny znajduje też wiele innych zastosowań m.in. w ziołolecznictwie oraz...
ProduktyPrzepisyOdżywianieAlicja Kowalczyk -
Czy siemię lniane zwalczy infekcję bakteryjną? Sposoby na Helicobacter pylori
Helicobakter pylori to bakteria, która odpowiada za ok. 80 procent zachorowań na raka żołądka. Czy infekcję da się wyleczyć siemieniem lnianym albo miodem?
LekiChoroby układu pokarmowegoChoroby nowotworoweProdukty -
Ile kalorii ma mak? Osoby na diecie odchudzającej nie będą zadowolone
Bez maku nie ma tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia. Przynajmniej jeśli mówimy o ich kulinarnej stronie. Ale czy mak powinny jeść osoby na diecie odchudzającej? Odpowiadamy.
OdchudzanieSkładniki odżywczeProduktyDiety -
Jak zadbać o wątrobę przed Bożym Narodzeniem? Lepiej już teraz zainwestuj w te produkty
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy zwykle zapominamy o dobrych nawykach żywieniowych. Jemy dużo i nie do końca zdrowo, co źle wpływa na wątrobę. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do menu, by wspomóc pracę tego...
ProduktyOdżywianieStrefa PacjentaPaulina Cywka -
Cynamon cejloński czy chiński? Który lepiej wybrać i dlaczego?
Cynamon to nazwa stosowana w odniesieniu do przypraw pozyskiwanych z wielu różnych gatunków cynamonowca. W sumie jest ich około 250. Największą popularnością cieszą się jednak tylko dwa – cynamon cejloński oraz chiński (zwany również...
ProduktyOdżywianiePaulina Cywka -
Leśnicy polecają naturalny specyfik na odporność. Znajdziesz go zimą w lesie
Wzmacnianie odporności jest kluczowe w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko złapania infekcji jest największe. Z pomocą przychodzą leśnicy, którzy podpowiadają naturalny sposób na poprawę odporności.
Strefa PacjentaProdukty -
Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata. Poznaj jej właściwości i zastosowanie
Kardamon to aromatyczna przyprawa korzenna. Stosowana jest nie tylko do przyprawiania potraw wykwintnych, ale także dań słodkich. Wyjątkowy smak i zapach kardamonu idą w parze z wysokimi wartościami odżywczymi i cennymi właściwościami,...
ProduktyMaja Błaszczyk -
Kolendra ma cenne właściwości zdrowotne. Poznaj wartości i zastosowanie liści i nasion kolendry
Kolendra siewna to popularna przyprawa, która często stosowana jest w kuchni azjatyckiej. Zarówno zielone liście kolendry, jak i ziarna kolendry (nasiona kolendry) mają intensywny smak i stanowią źródło cennych składników odżywczych....
ProduktyMaja Błaszczyk -
Pijcie regularnie ten napar, a pożegnacie się z boczkami. Szybko poczujecie się lżej, ale to nie koniec
Jeśli chcecie znowu wskoczyć w ulubione spodnie – zacznijcie pić napar z mięty. Pamiętajcie jednak, że nie jest to „magiczny sposób” na odchudzanie, jednak z pewnością znacznie ułatwi ten proces.
OdchudzanieProdukty -
Rozgrzewający napój z żurawiny. Nie wyobrażam sobie bez niego jesiennych i zimowych wieczorów
Listopad to czas, kiedy w sklepach pojawia się piękna, czerwona, kusząca żurawina. Ja mam na nią swój ulubiony sposób: rozgrzewający napój z żurawiny.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska -
Nigdy nie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich. Wypróbowałam przepis na miksturę leczniczą
Kocham orzechy włoskie, ale zupełnie nie doceniałam łupin, które zostają po ich zjedzeniu. Okazuje się jednak, że są cenniejsze niż mi się wydawało. Zamiast wyrzucać łupiny orzechów włoskich do kosza, można przygotować z nich nalewkę...
PrzepisyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Pijcie to na lepszy sen. Jedna szklanka, a zaśniecie jak niemowlę
Melisa pomoże wam szybciej zasnąć i przespać spokojnie noc. Ukoi wasze nerwy, co przełoży się też na jakość waszego snu. Sprawdźcie, w jakiej formie najlepiej ją wybrać.
ProduktyOdżywianie -
Piłam wodę z tym dodatkiem. Bazylia zafundowała mi detoks przez wielkie „D”
Do tej pory piłam wodę z cytryną i miętą, ale postanowiłam zastąpić je… bazylią. Wiedziałam, że ta roślina oczyszcza, odświeża i nawilża organizm, jednak intensywność detoksu mnie zaskoczyła.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Jak pozbyć się flegmy z gardła domowymi sposobami
Flegma w gardle to objaw towarzyszący wielu różnego rodzaju infekcjom. Gęsta wydzielina utrudnia przełykanie i prowokuje uporczywy kaszel. Zobacz, jak pozbyć się flegmy domowymi sposobami.
ObjawyStrefa PacjentaProfilaktyka i leczeniePaulina Cywka -
Czarnuszka to zdrowie z natury. Poznaj jej właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni
Czarnuszka siewna to roślina o wielu cennych właściwościach, które sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia. Jej nasiona i liście są używane zarówno w celach przyprawowych, jak i w celach leczniczych. Czarnuszka bywa nazywana...
ProduktyMaja Błaszczyk