-
Dodałam liście pelargonii do swojego menu. Efekt mnie zaskoczył
Geranium (inaczej pelargonia pachnąca, anginowiec lub anginka) gości w moim domu od bardzo dawna, ale dopiero jakiś czas temu odkryłam jego kulinarne zastosowanie. Choć przyznam szczerze, że początkowo pomysł włączenia tej rośliny do...
ProduktyPrzepisyOdżywianiePaulina Cywka -
Goździki – właściwości zdrowotne, zastosowanie, działania niepożądane
Goździki to suszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowca korzennego. Warto wiedzieć, że goździki to nie tylko przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu, który kojarzymy m.in. ze świętami Bożego Narodzenia, ale także...
ProduktyOdżywianieAlicja Kowalczyk -
Jak złagodzić lęk? Wystarczy, że będziesz to robić przez 10 minut
Lęk z wolna staje się nieodłącznym elementem naszego życia. Boimy się o siebie, o bliskich, o pracę. Odczuwanie tego typu emocji przez dłuższy czas może wywołać spore spustoszenie w organizmie. Naukowcy wskazują jednak metodę, która może...
Zaburzenia psychicznePsychologiaDoniesienia naukowePaulina Cywka -
Kurkuma – wartości, właściwości lecznicze, zastosowanie
Kurkuma (szafran indyjski, ostryż długi) to przyprawa z rodziny imbirowatych, która jest bliską kuzynką imbiru. Kurkuma znana jest z intensywnej, pomarańczowej barwy, dzięki której znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako...
ProduktyOdżywianieMaja Błaszczyk -
Chrzan – jak wygląda, zastosowanie i właściwości lecznicze. Syrop i nalewka z chrzanu
Chrzan pospolity stosowany jest jako roślina lecznicza i dodatek do potraw. W kuchni korzeni chrzanu używa się m.in. do przyprawiania mięs i ryb, a także jako dodatek do wędlin, ogórków kiszonych, ogórków konserwowych, buraków, białego...
ProduktyOdżywianieAlicja Kowalczyk -
Zakwas z buraków działa antyrakowo i wzmacniająco. Sprawdzony przepis
Składniki na zakwas z buraków są łatwo dostępne i tanie. Warto zrobić z nich ten wyjątkowo zdrowy napój. Domowy zakwas należy pić jako napój wzmacniający, a do tego można wykorzystać go do ugotowania domowego barszczu.
ProduktyPrzepisyOdżywianieAlicja Kowalczyk -
Przepis na ocet jabłkowy z malinami. Łagodzi ból gardła i jest smaczny
To idealna mikstura na ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Ocet jabłkowy z dodatkiem malin przygotujesz samodzielnie w domu. Poznaj ten prosty przepis. Cenny w okresie jesienno-zimowym.
ProduktySkładniki odżywczeOdżywianieAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Napar z siemienia lnianego – na gardło, kaszel i inne dolegliwości. Poznaj przepis
Napar z siemienia lnianego to remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Siemię lniane w postaci naparu łagodzi m.in. dolegliwości związane z chorobami żołądka i jelit, a także stanowi cenne wsparcie w leczeniu sezonowych infekcji,...
OdżywianieMaja Błaszczyk -
Mleko z miodem i czosnkiem – na co pomaga? Poznaj przepis
Mleko z miodem i czosnkiem to jeden z domowych sposobów na przeziębienie. Ta specyficzna w smaku mikstura jest naturalnym remedium m.in. na uporczywy kaszel i drapanie w gardle. Sprawdźmy, co sprawia, że mleko z czosnkiem i miodem...
OdżywianieProduktyAlicja Kowalczyk -
Połącz siemię lniane z imbirem. Napój na odchudzanie i wzmocnienie odporności
Siemię lniane i świeży imbir? Połącz te składniki w pysznych koktajlach. Można je zrobić na kilka sposobów. Każdy doda energii, rozgrzeje i poprawi metabolizm.
PrzepisyProdukty -
Tymianek na kaszel – czy to działa? Poznaj przepis na napar z tymianku
Ziele tymianku od wieków stosowane jest na układ oddechowy. Z jego właściwości korzystają nie tylko zwolennicy medycyny naturalnej, ale także lekarze – tymianek znajduje się m.in. w składzie dostępnych w aptekach syropów na kaszel suchy...
ProduktyAlicja Kowalczyk -
Domowe sposoby na ból ucha – bez lekarstw i naturalnie
Ucho to skomplikowany pod względem działania narząd słuchu i równowagi. Warto pamiętać, że ból ucha powinien skłonić do wizyty u lekarza, gdyż dolegliwości mogą wskazywać na poważne schorzenia. Czy warto wcześniej stosować domowe sposoby...
ObjawyMaja Błaszczyk -
Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) – właściwości i zastosowanie. Co łączy go z anyżkiem?
Anyż gwiaździsty (in. gwiazdkowy) to owoc drzewa rodziny cytryńcowatych o nazwie badian właściwy. Anyż jest cenioną od wielu wieków przyprawą korzenną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Pierwsze wzmianki o właściwościach i...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk -
Sos żurawinowy bez cukru - przepis. Co jeszcze zrobić ze świeżej żurawiny?
Kiedy w sklepach pojawia się świeża żurawina, warto ją wykorzystać. Można z niej zrobić sos żurawinowy oraz inne przetwory, a nawet napoje. Zobacz, do czego nadają się świeże owoce żurawiny.
ProduktyPrzepisyOdżywianieAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Woda cynamonowa z jabłkiem. Idealna na jesienny detoks
Woda cynamonowa z jabłkiem świetnie smakuje i jest pełna drogocennych dla organizmu składników. Wspomaga odchudzanie i jest idealna jako zdrowy napój podczas detoksu. Można ją zrobić na kilka sposobów.
PrzepisyOdchudzanieProdukty -
Napar z siemienia lnianego na kaszel. Jak go zrobić?
Napar z siemienia lnianego jest dobry na kaszel. Brzmi niewiarygodnie? A jednak. Ten niepozorny napój może pomóc w walce z przykrymi objawami przeziębienia i grypy. Zobacz, jak zrobić i stosować napar z siemienia lnianego.
OdżywianieProduktyPaulina Cywka -
Napar z rozmarynu na przeziębienie. Dodaj jeszcze dwa składniki, a infekcja będzie bez szans
Rozmaryn to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale też jedno z ziół, które świetnie sprawdzają się przy infekcjach. Jak zrobić napar z rozmarynu?
PrzepisyProdukty -
Herbata cebulowa na przeziębienie. Przepis na babciny specyfik
Herbata z cebuli to jeden z babcinych sposobów na jesienne infekcje. Robi się ją bardzo łatwo, ale cebula nie jest jedynym składnikiem.
PrzepisyProdukty -
Czeremcha wzmocni odporność i pomoże przy infekcjach. Jak zrobić syrop z czeremchy?
Czeremcha i jej charakterystyczne czarne owoce to prawdziwy skarb jesieni. Czeremcha rośnie dziko, podobnie jak czarny bez i warto zrobić z niej syrop, który będzie pomocny przy leczeniu infekcji.
ProduktyPrzepisy -
Imbirowy syrop na odporność i spalanie tłuszczu. Przepis jest prosty
Imbirowy syrop warto pić jeszcze przed nadejściem jesieni. Dzięki temu zadbamy o naturalną odporność organizmu. Napój ten wspiera również odchudzanie i pomaga utrzymać prawidłową wagę.
OdżywianieProduktyPrzepisyMonika Witkowska -
Napar z kwiatów wrzosu. Pij na uspokojenie i zdrowe nerki
Wrzos to jeden z najpiękniejszych jesiennych kwiatów, ale to też jednocześnie cenny surowiec zielarski. Jak działa napar z kwiatów wrzosu i jak go zrobić?
ProduktyPrzepisy