-
Pijcie regularnie ten napar, a pożegnacie się z boczkami. Szybko poczujecie się lżej, ale to nie koniec
Jeśli chcecie znowu wskoczyć w ulubione spodnie – zacznijcie pić napar z mięty. Pamiętajcie jednak, że nie jest to „magiczny sposób” na odchudzanie, jednak z pewnością znacznie ułatwi ten proces.
OdchudzanieProdukty -
Rozgrzewający napój z żurawiny. Nie wyobrażam sobie bez niego jesiennych i zimowych wieczorów
Listopad to czas, kiedy w sklepach pojawia się piękna, czerwona, kusząca żurawina. Ja mam na nią swój ulubiony sposób: rozgrzewający napój z żurawiny.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Nigdy nie wyrzucaj łupin po orzechach włoskich. Wypróbowałam przepis na miksturę leczniczą
Kocham orzechy włoskie, ale zupełnie nie doceniałam łupin, które zostają po ich zjedzeniu. Okazuje się jednak, że są cenniejsze niż mi się wydawało. Zamiast wyrzucać łupiny orzechów włoskich do kosza, można przygotować z nich nalewkę...
PrzepisyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pijcie to na lepszy sen. Jedna szklanka, a zaśniecie jak niemowlę
Melisa pomoże wam szybciej zasnąć i przespać spokojnie noc. Ukoi wasze nerwy, co przełoży się też na jakość waszego snu. Sprawdźcie, w jakiej formie najlepiej ją wybrać.
ProduktyOdżywianie -
Piłam wodę z tym dodatkiem. Bazylia zafundowała mi detoks przez wielkie „D”
Do tej pory piłam wodę z cytryną i miętą, ale postanowiłam zastąpić je… bazylią. Wiedziałam, że ta roślina oczyszcza, odświeża i nawilża organizm, jednak intensywność detoksu mnie zaskoczyła.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak pozbyć się flegmy z gardła domowymi sposobami
Flegma w gardle to objaw towarzyszący wielu różnego rodzaju infekcjom. Gęsta wydzielina utrudnia przełykanie i prowokuje uporczywy kaszel. Zobacz, jak pozbyć się flegmy domowymi sposobami.
ObjawyStrefa PacjentaProfilaktyka i leczeniePaulina Cywka
-
Czarnuszka to zdrowie z natury. Poznaj jej właściwości i zastosowanie nie tylko w kuchni
Czarnuszka siewna to roślina o wielu cennych właściwościach, które sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia i samopoczucia. Jej nasiona i liście są używane zarówno w celach przyprawowych, jak i w celach leczniczych. Czarnuszka bywa nazywana...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Dodałam liście pelargonii do swojego menu. Efekt mnie zaskoczył
Geranium (inaczej pelargonia pachnąca, anginowiec lub anginka) gości w moim domu od bardzo dawna, ale dopiero jakiś czas temu odkryłam jego kulinarne zastosowanie. Choć przyznam szczerze, że początkowo pomysł włączenia tej rośliny do...
ProduktyPrzepisyOdżywianiePaulina Cywka
-
Goździki – właściwości zdrowotne, zastosowanie, działania niepożądane
Goździki to suszone pąki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowca korzennego. Warto wiedzieć, że goździki to nie tylko przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu, który kojarzymy m.in. ze świętami Bożego Narodzenia, ale także...
ProduktyOdżywianieAlicja Kowalczyk
-
Jak złagodzić lęk? Wystarczy, że będziesz to robić przez 10 minut
Lęk z wolna staje się nieodłącznym elementem naszego życia. Boimy się o siebie, o bliskich, o pracę. Odczuwanie tego typu emocji przez dłuższy czas może wywołać spore spustoszenie w organizmie. Naukowcy wskazują jednak metodę, która może...
Zaburzenia psychicznePsychologiaDoniesienia naukowePaulina Cywka
-
Kurkuma – wartości, właściwości lecznicze, zastosowanie
Kurkuma (szafran indyjski, ostryż długi) to przyprawa z rodziny imbirowatych, która jest bliską kuzynką imbiru. Kurkuma znana jest z intensywnej, pomarańczowej barwy, dzięki której znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako...
ProduktyOdżywianieMaja Błaszczyk
-
Chrzan – jak wygląda, zastosowanie i właściwości lecznicze. Syrop i nalewka z chrzanu
Chrzan pospolity stosowany jest jako roślina lecznicza i dodatek do potraw. W kuchni korzeni chrzanu używa się m.in. do przyprawiania mięs i ryb, a także jako dodatek do wędlin, ogórków kiszonych, ogórków konserwowych, buraków, białego...
ProduktyOdżywianieAlicja Kowalczyk
-
Zakwas z buraków działa antyrakowo i wzmacniająco. Sprawdzony przepis
Składniki na zakwas z buraków są łatwo dostępne i tanie. Warto zrobić z nich ten wyjątkowo zdrowy napój. Domowy zakwas należy pić jako napój wzmacniający, a do tego można wykorzystać go do ugotowania domowego barszczu.
ProduktyPrzepisyOdżywianieAlicja Kowalczyk
-
Przepis na ocet jabłkowy z malinami. Łagodzi ból gardła i jest smaczny
To idealna mikstura na ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Ocet jabłkowy z dodatkiem malin przygotujesz samodzielnie w domu. Poznaj ten prosty przepis. Cenny w okresie jesienno-zimowym.
ProduktySkładniki odżywczeOdżywianieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Napar z siemienia lnianego – na gardło, kaszel i inne dolegliwości. Poznaj przepis
Napar z siemienia lnianego to remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych. Siemię lniane w postaci naparu łagodzi m.in. dolegliwości związane z chorobami żołądka i jelit, a także stanowi cenne wsparcie w leczeniu sezonowych infekcji,...
OdżywianieMaja Błaszczyk
-
Mleko z miodem i czosnkiem – na co pomaga? Poznaj przepis
Mleko z miodem i czosnkiem to jeden z domowych sposobów na przeziębienie. Ta specyficzna w smaku mikstura jest naturalnym remedium m.in. na uporczywy kaszel i drapanie w gardle. Sprawdźmy, co sprawia, że mleko z czosnkiem i miodem...
OdżywianieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Połącz siemię lniane z imbirem. Napój na odchudzanie i wzmocnienie odporności
Siemię lniane i świeży imbir? Połącz te składniki w pysznych koktajlach. Można je zrobić na kilka sposobów. Każdy doda energii, rozgrzeje i poprawi metabolizm.
PrzepisyProdukty -
Tymianek na kaszel – czy to działa? Poznaj przepis na napar z tymianku
Ziele tymianku od wieków stosowane jest na układ oddechowy. Z jego właściwości korzystają nie tylko zwolennicy medycyny naturalnej, ale także lekarze – tymianek znajduje się m.in. w składzie dostępnych w aptekach syropów na kaszel suchy...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Domowe sposoby na ból ucha – bez lekarstw i naturalnie
Ucho to skomplikowany pod względem działania narząd słuchu i równowagi. Warto pamiętać, że ból ucha powinien skłonić do wizyty u lekarza, gdyż dolegliwości mogą wskazywać na poważne schorzenia. Czy warto wcześniej stosować domowe sposoby...
ObjawyMaja Błaszczyk
-
Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) – właściwości i zastosowanie. Co łączy go z anyżkiem?
Anyż gwiaździsty (in. gwiazdkowy) to owoc drzewa rodziny cytryńcowatych o nazwie badian właściwy. Anyż jest cenioną od wielu wieków przyprawą korzenną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Pierwsze wzmianki o właściwościach i...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Sos żurawinowy bez cukru - przepis. Co jeszcze zrobić ze świeżej żurawiny?
Kiedy w sklepach pojawia się świeża żurawina, warto ją wykorzystać. Można z niej zrobić sos żurawinowy oraz inne przetwory, a nawet napoje. Zobacz, do czego nadają się świeże owoce żurawiny.
ProduktyPrzepisyOdżywianieAleksandra Zalewska-Stankiewicz