Czy mycie naczyń gąbką to dobry pomysł? Sprawdzili to naukowcy

Czy mycie naczyń gąbką to dobry pomysł? Sprawdzili to naukowcy

Dodano: 
Mycie naczyń
Mycie naczyń Źródło:Shutterstock / Akira Kaelyn
Badania sugerują, że gąbka nie jest najbardziej higienicznym sposobem mycia naczyń. Jest jednak alternatywa.

Gąbki kuchenne zawierają więcej bakterii niż szczotki kuchenne – dowiedli naukowcy z Norwegii. – Salmonella i inne bakterie lepiej rosną i przeżywają w gąbkach niż w szczotkach, ponieważ gąbki w codziennym użytkowaniu nigdy nie wysychają – powiedział Trond Møretrø, naukowiec z Nofima, norweskiego instytutu badań nad żywnością.

Dlaczego bakterie lubią gąbki?

– Pojedyncza gąbka może pomieścić większą liczbę bakterii, niż jest ludzi na Ziemi – powiedział Møretrø, autor badania, które opublikowano online w „Journal of Applied Microbiology”.

Chociaż wiele bakterii nie jest szkodliwych, te, które są – jak salmonella – mogą przenosić się z gąbek na dłonie, powierzchnie kuchenne i sprzęt i potencjalnie powodować choroby u ludzi. – Gąbka jest wilgotna i gromadzi resztki jedzenia, które są również pokarmem dla bakterii, co prowadzi do szybkiego wzrostu bakterii – tłumaczy naukowiec.

Czy czyszczenie gąbek ma sens?

Tym, co najbardziej zaskoczyło naukowców w ich odkryciach, było to, że tak naprawdę nie miało znaczenia, jak ludzie czyścili gąbkę ani jak często. – To, w jaki sposób konsumenci używali swoich gąbek, nie miało większego znaczenia dla rozwoju bakterii. Konsumentom bardzo trudno jest uniknąć rozwoju bakterii w gąbkach, o ile gąbki nie są codziennie wymieniane – powiedział Møretrø.

Badania nad używanymi gąbkami i szczotkami już rok temu zostały przeprowadzone w laboratorium opublikowane przez ten sam zespół naukowców, który stwierdził, że szkodliwe bakterie lepiej przetrwały w gąbkach niż na szczotkach.

Z kolei Amerykanie już wcześniej stwierdzili, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej lub gotowanie gąbek kuchennych może zmniejszyć „niektóre obciążenie bakteryjne”, jednak same te środki nie są wystarczające, aby zapewnić, że gąbka zmniejszy zanieczyszczenie. Zaleca się częste kupowanie nowych.

Czy szczotki do mycia naczyń są rzeczywiście lepsze?

Naukowcy zebrali gąbki kuchenne od 20 osób mieszkających w Portugalii oraz 35 szczotek i 14 gąbek od osób mieszkających w Norwegii. Wcześniejsze badanie przeprowadzone przez zespół badawczy na 9966 osobach wykazało, że gąbki są powszechnie używane do czyszczenia kuchni w większości 10 krajów europejskich, które wzięli pod uwagę, a szczotki są dominującym narzędziem czyszczącym do mycia naczyń tylko w dwóch krajach – Norwegii i Danii.

Wszystkie gąbki były używane do mycia naczyń – szorowania garnków i patelni, a 19 z 20 gąbek z Portugalii było używanych pięć do sześciu razy w tygodniu lub częściej. Spośród szczotek zebranych w Norwegii 32 na 35 było używanych od pięciu do sześciu razy w tygodniu lub częściej. Gąbki zebrane w Norwegii były używane rzadziej.

Ani w szczotkach, ani w gąbkach nie znaleziono bakterii chorobotwórczych (które powodują choroby). Jednak ogólny poziom bakterii był niższy w używanych szczotkach niż w gąbkach.

Kiedy naukowcy dodali bakterie salmonelli do szczotek i gąbek, stwierdzili znaczne zmniejszenie liczby salmonelli w szczotkach pozostawionych do wyschnięcia na noc. Ale nie było żadnej redukcji przy szczotkach przechowywanych w plastikowej torbie ani przy gąbkach niezależnie od warunków ich przechowywania.

Kluczowym wnioskiem z badania było to, że szczotki, które wysychają między użyciem, mają mniejszą liczbę bakterii. – Ponieważ szczoteczka bardzo szybko schnie, szkodliwe bakterie wyginą. Ponadto większość szczoteczek ma rączkę, która w przeciwieństwie do gąbek zapobiega bezpośredniemu kontaktowi dłoni z potencjalnie szkodliwymi bakteriami. Zachęcam do wypróbowania szczotki przy kolejnej planowanej wymianie gąbki – powiedział autor badania.

Czy należy zmienić sposób mycia naczyń?

Tu naukowcy nie są aż tak rygorystyczni. Markus Egert, mikrobiolog z Uniwersytetu Furtwangen w Niemczech, który prowadził podobne badania, powiedział, że używał już szczotek do zmywania naczyń, które mył w zmywarce.

– Szczotki są lepszym wyborem do mycia naczyń z higienicznego punktu widzenia. Mogło to być przewidywane wcześniej, ale autorzy udowadniają to kilkoma fajnymi eksperymentami. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że ludzie uwielbiają używać gąbek – podsumował. Jeśli ktoś woli gąbkę, Egert po prostu zaleca jej wymianę co dwa-trzy tygodnie.

Czytaj też:
Pościel po chorym na małpią ospę może być zakaźna przez lata