To najlepsza witamina na zdrowe stawy. Są naukowe badania

Dodano:
Bóle stawów Źródło: Shutterstock / one photo
Pojedyncza zmiana nie sprawi, że nie zachorujesz na reumatoidalne zapalenie stawów, ale jest szereg działań, które możesz podjąć, aby wspomóc leczenie. Teraz naukowcy odkryli, że szczególnie mogą być pomocne suplementy z jedną konkretną witaminą.

W badaniu opublikowanym w European Journal of Clinical Nutrition, naukowcy z Chin przyjrzeli się informacjom z wielu źródeł na temat tego, jak suplementacja witaminami wpływa na wyniki związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów. W metaanalizie (analiza statystyczna wielu badań) z dziewięciu źródeł, obejmujących prawie 40 000 uczestników, odkryli, że suplementy witaminy E mają pozytywny wpływ na osoby z chorymi stawami.

Jak działa witamina E na stawy?

„Zdolność witaminy E do przywracania bariery jelitowej i poprawy przewodu pokarmowego może być powiązana z zapobieganiem i leczeniem reumatoidalnego zapalenia stawów. Suplementy witaminy E stosowane regularnie mogą pomóc osobom z RZS zmniejszyć dyskomfort w obrębie stawów, obrzęk i sztywność, a także poprawić ogólną jakość życia” – piszą autorzy badania.

Czy to oznacza, że wystarczy po prostu dodać suplementy z witaminą E do swojej diety? Niezupełnie, a na pewno nie należy tego robić bez konsultacji ze swoim lekarzem. Warto wiedzieć, że niektóre suplementy z witaminą E mogą wchodzić w reakcję z lekami czy innymi suplementami. To reumatolog powinien wskazać bezpieczny sposób ewentualnego rozpoczęcia suplementacji witaminy E i przede wszystkim ocenić, czy w przypadku konkretnego pacjenta, rzeczywiście jest to dobre rozwiązanie.

W jakich produktach znajduje się witamina E?

Witamina E jest jedną z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (obok A, D i K). Jest silnym antyoksydantem, wspomaga krzepliwość krwi, prawidłową pracę mięśni i funkcjonowanie wzroku. Jest nazywana witaminą młodości, ale też witaminą płodności.

Naturalnie witamina występuje m.in. w rybach, olejach (np. słonecznikowym i oliwie z oliwek), kiełkach zbóż, warzywach takich jak szpinak, papryka czy marchew.

Źródło: eatthis.com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...