Jeden z najlepszych polskich środkowych na Instagramie przekazał informację o swojej nieobecności podczas meczu przeciwko drużynie z Katowic. Okazało się, że przyczyną nie jest jednak uraz, ale choroba immunologiczna. „Z powodu słabych wyników krwi postanowiłem zrobić 'głębsze' badania i okazało się, że dołączyłem do grona osób chorych na celiakię. Czas zatem na odpowiednią dietę, poprawę morfologii i oczywiście powrót na parkiety PlusLigi. Byle szybko” – napisał Nowakowski.
Na czym polega celiakia?
Celiakia polega na nietolerancji białka obecnego w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Gdy chory spożyje któryś z tych produktów, jego układ immunologiczny reaguje obronnie i pojawia się szereg różnych objawów.
Celiakia – objawy
Po spożyciu produktów zawierających gluten mogą pojawić się problemy trawienne, gazy, wzdęcia i biegunka. W przypadku dzieci często spotykane są zaparcia. Problemy gastryczne często powodują też zaburzenia nastroju, depresję i lęki. Innym objawem nietolerancji glutenu są bóle stawów. Jest to spowodowane stanem zapalnym w obrębie organizmu. Obrzęk i bolesność stawów, szczególnie palców i kolan, może wskazywać na nadwrażliwość na gluten.
Długotrwała ekspozycja na gluten może doprowadzić do uszkodzenia jelit i utrudnionego wchłaniania różnych witamin i składników odżywczych. Na skórze mogą się wówczas pojawić krostki grudki, przypominające gęsią skórkę – występuje głównie na ramionach. Może też być odczuwalny świąd skóry. Osoby, które nie tolerują glutenu, po zjedzeniu posiłku zawierającego to białko, mają uczucie senności lub zmęczenia. Odwrotnie na gluten reagują osoby, które nie mają celiakii. One dla odmiany czują zastrzyk energii.
Czytaj też:
Tak twoje ciało sygnalizuje nietolerancję glutenu
Dieta bezglutenowa
Nietolerancja glutenu oznacza konieczność zmiany diety. Nie chodzi wyłącznie o unikanie pieczywa i wyrobów mącznych. Najbardziej opłacalnym i zdrowym sposobem na przestrzeganie diety bezglutenowej jest poszukiwanie tych naturalnie bezglutenowych grup żywności, które obejmują: owoce, warzywa, mięso i drób, ryby i owoce morza, nabiał oraz rośliny strączkowe, orzechy i fasolę.
Czytaj też:
6 naturalnych produktów, które nie zawierają glutenu