Najnowsze badania wskazują, że zawarta w czarnym pieprzu substancja – piperyna, która nadaje pieprzowy ostry smak, jest przeciwutleniaczem o silnym działaniu antynowotworowym. Piperyna ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Przygnębiająca analiza opublikowana w czasopiśmie „Nature” – im bardziej naukowiec angażuje się w działalność medialną, tym większe ryzyko, że będzie nękany i atakowany.
ZdrowieChorobyProfilaktyka i leczenieChoroby neurologiczne
Choć łuszczyca dotyczy skóry, okazuje się, że może mieć niebagatelny wpływ na jakość snu pacjentów. Wykazali to specjaliści z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Suplementy dietyChoroby zakaźnePacjent z koronawirusem
Są bezpieczne i mają chronić organizm przed COVID-19 i innymi chorobami sezonowymi. Suplementy opracowali naukowcy na Uniwersytecie w Tel Awiwie i sugerują, że mogłyby być podawane w formie doustnej szczepionki wspomagającej.
Badania kanadyjskich naukowców wskazują, w jaki sposób nasze ulubione melodie są powiązane ze wspomnieniami i naszą osobowością. Wyjaśniają, dlaczego już jedna zwrotka piosenki może przenieść nas we wspomnieniach w inny moment życia,...
Kawa może sprawić, że będziesz zdrowszy i będziesz żyć dłużej. Ale naukowcy określają, jaka jest zalecana dawka, aby pozytywne działanie kawy maksymalnie wykorzystać. Są nowe badania na ten temat.
Skrzepy krwi mogą tworzyć się w żyłach lub tętnicach, nie dając o sobie znać przez długi czas. Skutki są bardzo poważne: może dojść do udaru mózgu lub zatoru tętnicy płucnej i zgonu. Co roku w Europie około pół miliona osób umiera...
Niemieccy naukowcy przeprowadzili badania dotyczące potencjalnych przyczyn wzrostu ciśnienia krwi, które stanowią główny czynnik ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wskazali jaki wpływ na wzrost ciśnienia krwi mają emocje.
Płatki śniadaniowe, napoje i inne produkty, często mają w składzie sztuczne słodziki, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Naukowcy wytypowali, które dodatki są najbardziej szkodliwe.
Pijesz coraz więcej kawy w nadziei, że odzyskasz dawną energię? Statystyki wskazują, że ponad 85 proc. kobiet po menopauzie i 46 proc. kobiet w okresie okołomenopauzalnym doświadcza objawów fizycznego i psychicznego zmęczenia. Lekarze...
Starzenie się oka to proces, który można podzielić na dwa etapy. Pierwszy z nich przypada na 35 rok życia i objawia się narastającymi problemami z widzeniem z bliska. Kolejna seria zmian anatomicznych i fizjologicznych daje o sobie w...
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej pracują nad otrzymaniem nowych związków blokujących działanie enzymów odgrywających kluczową rolę w procesie namnażania koronawirusa SARS-CoV-2.
Osiągnięcie klasycznej odporności stadnej wirusa SARS-CoV-2 może być niemożliwe – uważają naukowcy z USA. Zamiast tego, proponują kontrolę nad wirusem.
Naukowcy z University of Nevada w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie dotyczące wpływu wykształcenia na zachowanie funkcji poznawczych u osób starszych. Ocenili również, w jaki sposób nauka wpływa na zdrowie mózgu.
Naukowcy, lekarze i dietetycy od lat spierają się, czy umiarkowane picie, zwłaszcza czerwonego wina jest korzystne dla zdrowia czy nie. Najnowsze badania donoszą, że wypicie kieliszka czerwonego wina jest zdrowsze niż powstrzymywanie się...
To może być potencjalny lek na COVID-19, który będzie działał profilaktycznie. Specjalna cząsteczka podawana w formie sprayu do nosa, zapobiega zarażeniu.
Miliony ludzi na świecie spożywają codziennie produkty spożywcze i napoje zawierające sztuczne słodziki. Bezpieczeństwo tych dodatków było przedmiotem badania przeprowadzonego przez naukowców z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań...
To ważna informacja dla transplantologii: wstępne badania wykazały, że można przeszczepiać narządy od pacjentów chorych na COVID-19. Teraz takich narządów się nie pobiera.
Blisko 40 proc. ankietowanych oceniło, że w czasie pandemii pogorszyło się ich zdrowie psychiczne – wynika z badania przeprowadzonego przez UCE RESEARCH. Ale głównym powodem nie są kwestie zdrowotne, a ekonomiczne.