-
Ciąża
Polscy naukowcy odkryli procesy w łożysku prowadzące do zatrucia ciążowego
Mechanizm powstawania preeklampsji – choroby, która zagraża życiu matki i jej dziecka i uniemożliwia kobietom donoszenie ciąży i terminowy poród – rozszyfrowują polscy naukowcy pracujący na liniach komórkowych łożyska. Publikację na ten... -
Pacjent z koronawirusem
Wirus SARS-CoV-2 zmienia nasze geny? Największe takie badanie na świecie z udziałem Polaków
Naukowcy z międzynarodowej grupy badawczej, koordynowanej z Polski, dowiedli, że wirus SARS-CoV-2 ma zdolność szybkiego indukowania w komórkach krwi człowieka istotnych zmian epigenetycznych, od których może zależeć ciężkość przebiegu... -
Strefa Pacjenta
Martwisz się pandemią? Trzeba to wykorzystać w przekazach – radzą decydentom naukowcy
Zdaniem psychologów osoby, które martwią się pandemią COVID-19, podejmują więcej działań chroniących przed zachorowaniem. Można to wykorzystać przy tworzeniu przekazów dla ludności – uważają naukowcy. -
Odżywianie
Kawa zaczyna odgrywać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Wieloletnie badania naukowe wykazały, że kawa ma wręcz prozdrowotne właściwości, a regularne, umiarkowane picie kawy wspiera profilaktykę wielu chorób cywilizacyjnych. Trzy–pięć filiżanek dziennie powoduje, że spada m.in. ryzyko... -
Odżywianie
Która kawa najmniej podnosi cholesterol? Naukowcy wytypowali jeden rodzaj
Naukowcy z Uniwersytetu w Tromsø postanowili porównać wpływ różnych metod zaparzania kawy na poziom cholesterolu. Co udało się ustalić? -
Choroby zakaźne
Małpia ospa już u naszych zachodnich sąsiadów. Jak szybko może być w Polsce?
Małpia ospa, wirus odzwierzęcy z Afryki dotarł już do wielu krajów europejskich. Niestety pojawił się również blisko Polski – w Niemczech. Czas bić na alarm? -
Pacjent z koronawirusemFakty o koronawirusie
Poważne skutki COVID-19. Po dwóch latach 11 proc. hospitalizowanych nie wróciło do pracy
Ponad połowa hospitalizowanych zgłasza, że nie ustąpił przynajmniej jeden objaw choroby, a więcej niż co dziesiąta osoba nie wróciła do pracy. I to wszystko po dwóch latach od hospitalizacji z powodu COVID-19. -
Styl życia
Czytanie na smartfonie obniża rozumienie czytania
Czytanie na smartfonach jest wygodne i proste, ale może utrudniać rozumienie i zapamiętywanie przeczytanego tekstu. -
Choroby
Jesteś przytłoczony? Idź spać! Sen pomaga przetwarzać neagtywne emocje
Nowe odkrycie szwajcarskich naukowców podkreśla znaczenie snu w utrzymywaniu stabilnego zdrowia psychicznego i otwiera drogę do powstania nowych strategii terapeutycznych. -
Strefa PacjentaFakty o koronawirusie
Psy potrafią wywęszyć COVID-19. Wystarczy wymaz ze skóry
Wyniki nowych badań pokazują, że psy mogą nauczyć się wykrywać po zapachu osoby zakażone koronawirusem z dokładnością do 92 procent. -
Pacjent z koronawirusem
Wariant Delta powróci? Naukowcy zaskoczeni wynikami badań ścieków
Szybko rozprzestrzeniający się ostatnio Omikron nie wyeliminował Delty, dominującego wcześniej wariantu SARS-CoV-2. Patogen znaleziono w ściekach i według naukowców, może zaatakować już latem. Podkreślają, że pandemia COVID-19 nie... -
Psychologia
Dlaczego niektórzy bardziej boją się zmian w życiu? Wyjaśnia to nauronauka
Człowiek doświadcza w życiu wielu zmian, które mogą budzić niepokój. Niektórzy jednak wydają się być na nie bardziej odporni. Aby zrozumieć, dlaczego tak jest, naukowcy przyjrzeli się zachowaniom ptaków. -
Strefa Pacjenta
Smartfony mogą... niszczyć zęby. Są na to dowody naukowe
Najnowsze badania przeprowadzone w Izraeli i we Włoszech nie pozostawiają złudzeń: ciągłe scrollowanie, sprawdzanie powiadomień i śledzenie postów w social mediach, może odbić się na zdrowiu… zębów. Jak to możliwe? -
Odżywianie
Zbyt duże ilości kofeiny mogą wywoływać stany lękowe i depresję
Kofeina spożywana w zbyt dużych dawkach może wywoływać stany lękowe i depresje, które mogą utrzymywać się nawet po zaprzestaniu jej dawkowania — wynika z badań. Dla osób zdrowych bezpieczna dawka kofeiny to 400 mg na dzień. -
Odżywianie
Truskawka – królowa superowoców. Polacy kochają ją za smak i właściwości prozdrowotne
Owoce z lokalnego rynku mają najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Właśnie rozpoczyna się sezon na truskawki, który potrwa aż do października. Polacy kochają te rodzime superowoce. To dobrze: oprócz witamin są bogate w antyoksydanty,... -
Styl życia
Zaskakujący wpływ smogu na zdrowie. Może wzmagać problemy psychiczne
Eksperci wskazują, że zanieczyszczonym powietrzem oddycha ponad 90 proc. ludzi na całym świecie, a ok. 3 mln osób rocznie z tego powodu umiera. Z badań wynika, że smog może się również przyczyniać do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu... -
Odżywianie
Naukowcy odkryli, jak zachęcić ludzi do spożywania mniejszej ilości mięsa
Badania pokazują, że prostym sposobem na częstsze skłanianie ludzi do wybierania dań wegetariańskich jest po prostu zaoferowanie w menu więcej niż jednego takiego dania. -
ChorobyProfilaktyka i leczenie
-
Fakty o koronawirusieChoroby
Dwa lata po zakażeniu COVID-19 u hospitalizowanych wciąż pojawiają się te objawy
Nowe badania chińskich naukowców rzucają światło na długoterminowe skutki koronawirusa, szczególnie u osób ciężko przechodzących infekcję. -
Psychologia
Naukowcy odkryli co dzieje się w mózgu, gdy patrzymy komuś głęboko w oczy
Kiedy patrzymy komuś w oczy, nasz mózg próbuje wydobyć informacje płynące z czyjegoś spojrzenia. Które rejony mózgu są szczególnie aktywne? -
Strefa PacjentaPsychologia
Lockdown zwiększył kreatywność ludzi. Szczególnie w kilku dziedzinach
Wyjątkowa sytuacja podczas pierwszego lockdownu wyzwoliła w ludziach kreatywność – informuje pismo „Frontiers in Psychology”. Są dziedziny, w których badani byli szczególnie aktywni.