Świeczki na torcie urodzinowym to nie jedyne rzeczy, które powinna liczyć każda kobieta w miarę upływu lat. Po osiągnięciu czterdziestego roku życia możesz być zmuszona często monitorować metabolizm, masę mięśniową, równowagę hormonalną, nastrój i wagę, ponieważ od tego momentu możesz być podatna na problemy zdrowotne, z którymi teraz możesz sobie nie poradzić, chociaż nie stanowiły one wielkiej trudności, gdy byłaś młodsza. Na szczęście nadszedł czas, abyś odpowiednio zadbała o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.
Oprócz ćwiczeń, wystarczającej ilości snu i zmniejszenia ilości stresu w codziennym życiu, jedzenie pokarmów bogatych w składniki odżywcze może pomóc w zmniejszeniu zmartwień związanych ze zdrowiem w przyszłości. Pytanie brzmi, które produkty są dla ciebie dobre, kiedy osiągniesz tę magiczną barierę wieku – 40 lat?
Sarah Mirkin, dietetyk i autorka „Fill Your Plate, Lose The Weight”, podzieliła się swoją listą niezwykle dobroczynnych pokarmów, które są pełne składników odżywczych niezbędnych zwłaszcza po 40. roku życia.
Czytaj też:
Jesteś po 40-tce? Powinnaś jeść te pokarmySiemię lniane
Doskonałe źródło przyjaznych dla serca i mózgu kwasów tłuszczowych omega-3. Siemię lniane jest wypełnione błonnikiem i wpływa na długotrwały stan zdrowia układu trawiennego.
Łosoś
Łosoś (i inne tłuste ryby) to bogactwo kwasów omega-3 i chudego białka. Tłuszcz z łososia ma ponad dwa razy więcej kalorii niż białka i węglowodany, ale pomaga kontrolować apetyt. Ponadto rozjaśnia twoją skórę.
Awokado
Dzięki swojej zawartości potasu awokado, które jest również bogate w zdrowe tłuszcze, pomaga zachować miękkość skóry, odżywia włosy i pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Orzechy
Orzechy są bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i białko, dzięki czemu są przekąskami wspomagającymi odchudzanie. Ponadto wysoka zawartość składników odżywczych w orzechach pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy, chorób serca i innych chorób przewlekłych.
Rukiew wodna
Rukiew wodna jest wypełniona wodą, witaminą C, witaminą A i przeciwutleniaczami zabijającymi wolne rodniki, które przyczyniają się do przedwczesnego uszkodzenia skóry.
Kapusta kiszona
Zawiera probiotyki pobudzające pracę jelit. Badania pokazują, że te dobre bakterie mogą poprawić odporność, nastrój, funkcje trawienne, a nawet stan skóry.
Gorzka czekolada
Jest bogata we flawonole, które chronią twoje serce, zmniejszają ryzyko cukrzycy i obniżają ciśnienie krwi.
Ciemnozielone warzywa
Ciemnozielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, zawierają duże ilości witaminy K, luteiny, kwasu foliowego, wapnia i beta-karotenu, które pomogą zachować funkcjonowanie pamięci.
Czosnek
Czosnek to doskonałe warzywo poprawiające samopoczucie. Badania sugerują, że może zminimalizować utratę masy kostnej (osteoporozę) poprzez zwiększenie poziomu estrogenu. Jest również bogaty w składniki odżywcze, ma bardzo mało kalorii i dodaje smaku potrawom.
Jogurt grecki
Jest doskonałym źródłem wapnia, minerału wzmacniającego kości, a także prawie nie zawiera sodu. Mając gęstszą konsystencję niż inne jogurty, ma również więcej napełniającego i energetyzującego białka, oprócz aktywnych kultur wspierających zdrowie jelit.Czytaj też:
Jak schudnąć po 40. roku życia, kiedy metabolizm zwalnia?Czytaj też:
Tych napojów nie powinieneś pić po czterdziestce. Niektóre mogą cię zaskoczyć