Wątroba pełni kluczowe funkcje w organizmie. Odpowiada m.in. za wytwarzanie żółci, produkcję białek, syntezę cholesterolu i trójglicyderów, uczestniczy w istotnych procesach metabolicznych (rozkłada węglowodany w glukozę) i termoregulacji, magazynuje witaminy i składniki mineralne. Bierze też udział w detoksykacji organizmu.
Co to jest stłuszczenie wątroby?
Stłuszczenie wątroby powstaje na skutek gromadzenia się tłuszczu, który nie został rozłożony w procesie przemiany materii w obrębie komórek wątrobowych. Wątroba nie nadąża z syntetyzowaniem kwasów tłuszczowych i zaczyna magazynować ich nadmiar. Stłuszczenie wątroby trudno jest wykryć, bo w pierwszych stadiach nie daje charakterystycznych objawów. Niestety jest niebezpieczne, gdyż może doprowadzić do marskości wątroby, która jest śmiertelna.
Czytaj też:
Tych 5 czynników prowadzi do marskości wątroby. Winny jest nie tylko alkohol
Pierwsze objawy wskazujące na stłuszczenie wątroby
W początkowym etapie choroby stłuszczenie wątroby objawia się:
- zmęczeniem,
- osłabieniem,
- bólami i dyskomfortem w prawym boku, pod żebrami (bóle spowodowane są powiększeniem wątroby, a czasem również śledziony),
- zmianami skórnymi (rumień, pajączki naczyniowe).
Przyczyny stłuszczenia wątroby
Za stłuszczenie wątroby odpowiada najczęściej niewłaściwa dieta bogata w tłuszcze i węglowodany oraz brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia. Najbardziej zabójcze dla wątroby są wysokoprzetworzone produkty, smażone potrawy i słodycze. Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi choroby są również:
- cukrzyca typu 2,
- nadciśnienie tętnicze,
- choroba wieńcowa,
- zaburzenia metaboliczne,
- zaburzenia hormonalne u kobiet po 45. roku życia oraz kobiet ciężarnych,
- przyjmowanie leków hormonalnych,
- stosowaniem tabletek przeciwbólowych czy uspokajających,
- czynniki genetyczne,
-
wirusowe zapalenie wątroby typu C.
Zmień dietę i zatrzymaj rozwój choroby wątroby
W leczeniu stłuszczenia wątroby konieczne jest wprowadzenie zmian dietetycznych i całkowita rezygnacja z picia alkoholu. Z diety należy wyeliminować również:
- tłuste produkty,
- smażone potrawy,
- słodycze,
- słone przekąski.
Co jeść przy stłuszczeniu wątroby?
Dieta osób, u których stwierdzono stłuszczenie wątroby, powinna opierać się na produktach niskotłuszczowych i niskokalorycznych. Kluczowe są:
- pełnowartościowe białka: chude mięso (kurczak i indyk),
- chudy nabiał (jogurty, kefiry, sery i jajka),
- węglowodany w ograniczonej ilości (pieczywo pełnoziarniste, płatki jęczmienne i owsiane, kasza jęczmienna i gryczana),
- warzywa (pomidory, ogórki, sałata i marchew),
- owoce: (mandarynki, kiwi, brzoskwinie i nektarynki).
Nie należy też zapominać o codziennej aktywności fizycznej, nie krótszej niż 30 minut.
Czytaj też:
Koniec z oponką na brzuchu! Jest sposób, żeby się jej pozbyćCzytaj też:
Takie paznokcie mają osoby z chorą wątrobą. Nie lekceważ tego