Za czynniki powodujące wzrost liczby wolnych rodników uznaje się: życie w stresie, małą ilość snu, niezdrową dietę obfitującą w wędzone i grillowane produkty, palenie papierosów i picie alkoholu, a także nadmierną ekspozycję na słońce i zanieczyszczenie środowiska. Nadmiar wolnych rodników przyczynia się do występowania szeregu chorób, w tymnowotworów, miażdżycy, choroby Alzheimera. Badania wskazują, że przyspiesza też proces starzenia.
Wolne rodniki odpowiadają za powstawanie nowotworów
Jak wskazują badania, wolne rodniki są uznawane za jedną z głównych przyczyn powstawania nowotworów. Odpowiadają za zwiększoną zachorowalność na raka piersi, płuca, narządów rozrodczych, układu kostnego oraz skóry.
Zbyt duża ilość wolnych rodników to przedwczesne starzenie się
Wolne rodniki odpowiadają za procesy przedwczesnego starzenia się skóry, negatywnie wpływają na produkcję kolagenu, co osłabia elastyczność skóry. Powoduje to powstawanie zmarszczek, ale również poważnych schorzeń objawiających się zmianami skórnymi, takich jak: łuszczyca i egzema.
Wolne rodniki bywają przyczyną miażdżycy
Badania wskazują, że nadmiar wolnych rodników prowadzi do osadzania się tłuszczu na ściankach tętnic, co powoduje uszkodzenie naczyń krwionośnych. Skutkiem takiego stanu jest miażdżyca. Najnowsze badania dowodzę, że miażdżyca jest groźna już dla czterdziestolatków.
Wolne rodniki a stany zapalne i choroby neurodegeneracyjne
Wolne rodniki mogą powodować stany zapalne nerek, trzustki, żołądka i jelit. Wpływają na rozwój takich chorób jak: cukrzyca, nieżyt żołądka i dwunastnicy.
Ich nadmiar powoduje też zmiany w mózgu. Uważa się, że stanowi praprzyczynę występowania takich chorób jak: alzheimer, parkinson, udary mózgu czy demencja.
Jak pozbyć się nadmiaru wolnych rodników?
Kluczem do zachowania równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami jest stosowanie właściwej diety. Nie może w niej zabraknąć produktów zawierających duże ilości antyoksydantów. Należą do nich owoce i warzywa zawierające beta-karoten oraz witaminy A, C i E. Na liście tych produktów znajdują się m.in.:
- natka pietruszki,
- oleje roślinne,
- pieczywo pełnoziarniste,
- pomidory,
- grejpfruty,
- kasze,
- szpinak,
- brukselka,
- ryby morskie,
- orzechy i pestki dyni.
Sięgnij po najsilniejszy antyoksydant!
Za najsilniejszy antyoksydant uznana została astaksantyna. Badania wskazują, że jest ona aktywna nawet 800 razy bardziej niż koenzym Q10, który uznawany był do tej pory za najsilniejszy tego typu związek. Astaksantyna występuje w znacznych ilościach w takich produktach jak:
- algi,
- krewetki,
- kraby,
- langusty.
Do grupy silnych antyoksydantów zalicza się również także selen, cynk oraz likopen, który znajdziemy m.in. w pomidorach. Naturalnymi związkami antyoksydacyjnymi są też flawonoidy, występujące m.in. w zielonej herbacie
Nie zapomnij o aktywności fizycznej!
Nie tylko odpowiednia dieta, ale również codzienna umiarkowana aktywność fizyczna pozwolą pozbyć się nadmiaru wolnych rodników w organizmie. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia, zalecają, żeby ruch czy ćwiczenia fizyczne trwały około 2,5–3 godziny tygodniowo. Niezwykle ważne jest też, żeby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość snu, nie mniej niż 7 godzin co noc.
Czytaj też:
Jedz te 3 produkty! Zawarta w nich witamina zmniejsza ryzyko alzheimera, raka trzustki i jelitCzytaj też:
Pierwsze objawy otępienia ciężko zauważyć. Jak zachowuje się osoba z otępieniem czołowo-skroniowym?