Zapalenie pęcherza to zwykle niegroźna, ale bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Może mieć różne podłoże, ale za większość infekcji odpowiadają bakterie. Najczęściej na zapalenia pęcherza chorują kobiety, co wynika z fizjologii. Szacuje się, że jedną na pięć kobiet dotyka ten problem.
Do typowych objawów zapalenia pęcherza należą:
- ból u dołu brzucha,
- dyskomfort w cewce moczowej podczas i po oddawaniu moczu,
- pieczenie w cewce moczowej, wraz z rozwojem choroby przechodzące w ostry ból,
- oddawanie moczu w małych ilościach,
- odczucie parcia na pęcherz,
-
kropelki krwi w moczu.
Naturalny środek na zapalenie pęcherza – żurawina
Żurawina była stosowana w medycynie ludowej w leczeniu zapalenia pęcherza i bakteryjnych infekcji dróg moczowych (ZUM), które powodują częste i bolesne oddawanie moczu. Pierwsze odnotowane użycie żurawiny przez konwencjonalnych lekarzy miało miejsce w 1923 r., kiedy zasugerowano, że żurawina zakwasza mocz, zabijając w ten sposób bakterie wywołujące infekcje.
Badania wykazały, że substancją zawartą w żurawinie, która pomaga zwalczyć zapalenie pęcherza, są proantocyjanidyny, które mają działanie przeciwzapalne. Nie tylko hamują one namnażanie się bakterii, odpowiedzialnych za rozwój infekcji, ale uniemożliwiają im osadzanie się w okolicy dróg moczowych. Oprócz działania antybakteryjnego żurawina ma również działanie moczopędne, przez co pomaga mechanicznie wypłukiwać bakterie osiadłe na ściankach pęcherza.
Ile jeść żurawiny, żeby wyleczyć zapalenie pęcherza?
Żeby mówić o leczniczym działaniu żurawiny, w przypadku zapalenia pęcherza moczowego należy spożywać około 5–10 gramów suszonych owoców dziennie. Jeśli zdecydujemy się na 100procentow sok z żurawiny, to zaleca się dawkę od 50 do 150 ml co kilka godzin. Badania wskazują, że spożywanie świeżego soku i owoców ma o wiele silniejsze działanie niż zażywanie przetworów z żurawiny – pastylek bądź napojów.
Badanie opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” w 2016 roku wykazało, że picie szklanki soku żurawinowego dziennie zmniejsza objawowe ZUM o prawie 40 proc. u kobiet z nawracającymi ZUM, co sugeruje zmniejszenie zapotrzebowania na antybiotyki.
Kto nie powinien stosować żurawiny?
Szczególną ostrożność przy spożywaniu żurawiny powinni zachować pacjenci ze zdiagnozowaną kamicą nerkową, a zwłaszcza kamicą szczawianową i moczanową. Żurawina nie jest wskazana również przy osteoporozie. Nie należy jej łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi (np. warfaryną), ponieważ może wywołać krwotok. Spożywanie zbyt dużej ilości żurawiny lub produktów, które je zawierają, może prowadzić do rozstroju żołądka i biegunki.
Czytaj też:
5 najczęstszych infekcji układu moczowego. Ich przyczyny mogą być prozaiczneCzytaj też:
Nie lekceważ tych objawów! To może być rak pęcherza