Powikłania naczyniowe w cukrzycy najbardziej dotkliwe dla kobiet

Powikłania naczyniowe w cukrzycy najbardziej dotkliwe dla kobiet

Dodano: 
Badanie poziomu cukru
Badanie poziomu cukru Źródło: Shutterstock / Proxima Studio
To kobiety najbardziej dotykają powikłania naczyniowe cukrzycy. Sytuacja prawdopodobnie nasili się w nadchodzących dziesięcioleciach, jak informuje artykuł opublikowany w European Journal of Preventive Cardiology.

Choroby sercowo-naczyniowe występują 15 lat przed zachorowaniem na cukrzycę i są ich główną przyczyną zachorowalności i umieralności. U kobiet związki między cukrzycą a chorobami układu krążenia są szczególnie silne. Na całym świecie liczba zgonów z powodu cukrzycy jest większa wśród kobiet niż mężczyzn (2,1 vs. 1,8 miliona rocznie). To nadmierne ryzyko wynika głównie z wyższego ryzyka zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych u kobiet.

Czytaj też:
Jak odzyskać kontrolę nad cukrzycą?

Ryzyko choroby wieńcowej

Choroba wieńcowa jest najczęściej zgłaszaną postacią chorób układu sercowo-naczyniowego i najbardziej śmiertelną. Kobiety z cukrzycą są 1,81-krotnie bardziej narażone na śmierć z powodu choroby niedokrwiennej serca niż kobiety bez cukrzycy. Mężczyźni z cukrzycą mają 1,48-krotnie większe ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca niż mężczyźni bez cukrzycy.

Choroba tętnic obwodowych – która może ostatecznie doprowadzić do amputacji stóp – jest najczęstszym początkowym objawem choroby sercowo-naczyniowej u pacjentów z cukrzycą typu 2. Jej częstość występowania jest 1,8 razy wyższa u kobiet niż u mężczyzn.

Niewydolność serca jest drugim najczęstszym początkowym objawem choroby sercowo-naczyniowej w cukrzycy typu 2. Kobiety z cukrzycą są pięć razy bardziej narażone na niewydolność serca niż kobiety bez cukrzycy. Mężczyźni z cukrzycą są dwa razy bardziej narażeni na niewydolność serca niż mężczyźni bez cukrzycy.

Trwają badania w celu wyjaśnienia tych różnic między kobietami i mężczyznami. Jednym z możliwych powodów wyższego ryzyka niewydolności serca może być to, że konkretna postać występuje ogólnie częściej u kobiet i jest typem, który najprawdopodobniej dotyka pacjentów z cukrzycą. Ta forma nazywa się niewydolnością serca z zachowaną frakcją wyrzutową, w której serce utrzymuje swoją funkcję pompy, ale ma zwiększoną sztywność, powodując upośledzenie relaksacji po skurczu.

Czytaj też:
Co 8 sekund ktoś umiera na cukrzycę. Ty też chorujesz?

Zmiany stylu życia wciąż są podstawą

Zarówno u kobiet, jak i mężczyzn zdrowy styl życia jest podstawą zapobiegania cukrzycy, a kiedy ktoś już choruje na cukrzycę, zasadnicze znaczenie ma zatrzymanie powikłań sercowo-naczyniowych.

Starsza autorka, profesor Joline Beulens z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Amsterdamie w Holandii powiedziała: „Wraz ze wzrostem poziomu otyłości w naszym społeczeństwie zaobserwowaliśmy ogromny wzrost występowania cukrzycy. Wiemy, że cukrzyca typu 2 jest chorobą związaną ze stylem życia, dlatego wiemy, jak można się chronić dzięki poprawie zachowań”.

„Modyfikacje stylu życia są pierwszą linią leczenia pacjentów z cukrzycą” – kontynuowała profesor Beulens. „Jeśli poprawa stylu życia nie redukuje w wystarczającym stopniu poziomu glukozy i ryzyka powikłań, leczenie obniżające stężenie glukozy należy rozpocząć jako drugą linię terapii”.

Wytyczne ESC dotyczące cukrzycy zalecają pacjentom z cukrzycą i stanem przedcukrzycowym:

  • Rzucenie palenia
  • Zmniejszenie spożycia kalorii, aby obniżyć nadmierną masę ciała
  • Zastosowanie diety śródziemnomorskiej uzupełnionej oliwą z oliwek i/lub orzechami, aby zmniejszyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych
  • Unikanie alkoholu.

Należy ponadto praktykować umiarkowaną lub energiczną aktywność fizyczną (połączenie ćwiczeń aerobowych i ćwiczeń siłowych) co najmniej 150 minut tygodniowo, aby zapobiec cukrzycy lub ją kontrolować – chyba, że lekarz poinformował o przeciwwskazaniach, na przykład u pacjentów z ciężkimi chorobami towarzyszącymi lub ograniczoną długością życia.

Profesor Beulens powiedziała: „Pacjenci z cukrzycą wciąż mają znacznie wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu do osób bez cukrzycy. Istnieje pilna potrzeba lepszej diagnostyki, monitorowania i kontroli cukrzycy, aby zapobiec niszczącym powikłaniom sercowo-naczyniowym”.

Czytaj też:
Naukowcy: Ten rodzaj żywności najbardziej szkodzi twojemu sercu

Jak obniżyć poziom cukru?

1. Na przekąskę? Orzechy!
Orzechy są pełne zdrowych dla serca jednonienasyconych tłuszczów, które pomagają utrzymać sytość na dłużej niż przekąski pełne węglowodanów. Orzechy mają naturalnie bardzo niski indeks glikemiczny, więc poziom cukru we krwi nie rośnie po ich zjedzeniu. Trzymaj pod ręką pojemnik z mieszanką orzechów, by nie sięgać po słodycze.

2. Cynamon
Cynamon jest jedną z najlepiej przebadanych i sprawdzonych przypraw ze względu na swoje pozytywne działanie na poziom glukozy we krwi. Stosuj cynamon jako suplement i / lub posypuj nim dowolne potrawy, którym chcesz nadać pikantno-słodki smak. Pomaga także obniżyć poziom cukru we krwi po jedzeniu i walczyć z głodem n cukier. Możesz również dodać olejek cynamonowy do swojej diety, aby uzyskać dodatkowe korzyści.

3. Kozieradka
Kozieradka jest ziołowym suplementem o udowodnionym działaniu zmniejszającym poziom cukru we krwi, kiedy jest przyjmowana przed posiłkami. Najczęściej spożywana jest jako sproszkowany dodatek. Aby uzyskać najlepsze efekty, spożyj ją przed posiłkami o większej zawartości węglowodanów, aby błonnik z kozieradki spowolnił proces trawienia.

4. Chrom
Chrom jest niezbędnym minerałem, który prawdopodobnie wzmaga działanie insuliny , której organizm używa do przywrócenia prawidłowego poziomu glukozy. Możesz wziąć suplement chromu, ale najlepiej jest wzbogacić dietę w pokarmy bogate w chrom, takie jak ziemniaki, fasolka szparagowa i brokuły.

5. Nie zapomnij o magnezie
Podobnie jak chrom, magnez jest kolejnym niezbędnym minerałem, choć organizm potrzebuje go w dość małych ilościach. Populacje z wysokim poziomem magnezu w diecie wykazują lepszą oporność na insulinę niż ogół. Zwiększenie poziomu chromu i magnezu daje najlepsze wyniki w zakresie stabilizacji poziomu cukru we krwi. Bogate w magnez źródła żywności obejmują brązowy ryż, szpinak, migdały i orzechy nerkowca.

6. Ocet
Dodanie octu (zwłaszcza jabłkowego) do jedzenia może obniżać indeks glikemiczny posiłku i/lub zwiększać wrażliwość na insulinę. Jeśli chodzi o pomoc w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi, spożywanie octu z posiłkami powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi.

7. Pełne ziarna
Produkty pełnoziarniste ze źródeł takich jak jęczmień, żyto i otręby owsiane zawierają substancję zwaną beta-glukanem, który jest formą rozpuszczalnego błonnika. Rozpuszczalny błonnik spowalnia trawienie, zapobiegając gwałtownemu wzrostowi cukru we krwi. Całe ziarna powinny zastąpić ziarna przetworzone i rafinowane (takie jak biała mąka i biały ryż). Pamiętaj tylko, że produkty pełnoziarniste są nadal formą węglowodanów, więc nadal będą podnosić poziom glukozy bardziej niż pokarmy inne niż węglowodany.

8. Warzywa
Warzywa powinny być podstawowym składnikiem diety, a dokładniej warzywa nieskrobiowe. Są one bogate w błonnik i składniki odżywcze, a jednocześnie niskokaloryczne. Brokuły, kalafior, papryka, buraki, szparagi i wszystkie sałaty to tylko niektóre przykłady warzyw nieskrobiowych. Staraj się spożywać co najmniej 3-5 porcji każdego dnia, a najlepiej nawet więcej.

9. Jedz regularnie
Jedzenie w regularnych odstępach czasu w ciągu dnia może być bardzo skutecznym sposobem kontrolowania poziomu glukozy we krwi. Dbając o to, abyś nigdy nie był zbyt głodny, rzadziej doświadczasz hipoglikemii i rzadziej spożywasz niezdrowe jedzenie o wysokim indeksie glikemicznym, które podnosi poziom glukozy. Aby uzyskać najlepsze wyniki, zaplanuj i przyrządź posiłki z wyprzedzeniem, abyś zawsze był przygotowany.

Źródło: eurekalert.org

  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim