-
Dieta MIND, czyli... co jeść, by nasz mózg działał sprawniej na starość?
Dzięki diecie opracowanej przez amerykańską specjalistkę ds. żywienia można chronić się przed chorobą Alzheimera i sprawić, by nasz umysł mimo upływu lat był ostry jak brzytwa do późnej starości. Na czym polega dieta MIND?
DietyOdżywianieChoroby neurologiczne Wideo -
Linda Evangelista została oszpecona. Supermodelka szczerze wyznaje: Już nie wyglądam jak ja
Linda Evangelista, jedna z najsławniejszych supermodelek na świecie, która pojawiła się w swojej karierze na ponad 700 okładkach różnorodnych magazynów modowych, padła ofiarą nieudanego zabiegu. W szczerym poście na Instagramie wyznała,...
ChorobyMedycyna estetyczna Galeria -
COVID-19 czy grypa lub przeziębienie? 5 sposobów na odróżnienie pierwszych objawów infekcji
Bez testów na obecność wirusa SARS-CoV-2 nie można mieć pewności, czy to, że czujemy się gorzej, może mieć związek z zakażeniem koronawirusem lub zwykłym przeziębieniem czy grypą. Wiemy jednak coraz więcej na temat tego, jak odróżnić...
Fakty o koronawirusieChorobyPacjent z koronawirusem -
11 produktów, które najlepiej obniżają cholesterol według naukowców z Harvardu
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie – głosi znane przysłowie. Jeśli mamy problem z nieprawidłowym poziomem cholesterolu, oprócz tych owoców warto włączyć do codziennej diety także kilka innych produktów polecanych...
OdżywianieChoroby cywilizacyjneStrefa Pacjenta -
Jak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieni
Będziecie zaskoczeni, że z zaledwie kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować wykwintną, serową przekąskę z dodatkiem aromatycznych grzybów. Początek kalendarzowej jesieni to idealny czas, by wypróbować ten błyskawiczny i całkiem...
PrzepisyOdżywianie -
Robert Karaś został mistrzem świata. Zdradził „Wprost” tajemnicę swojego sukcesu
Robert Karaś pobił w Meksyku rekord świata na dystansie pięciokrotnego Ironmana. W tekście opublikowanym we „Wprost” 12 czerwca triatlonista opowiedział o tym, jak rozwijała się jego kariera i udzielił wskazówek początkującym sportowcom....
Psychologia -
5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią. O czym warto pamiętać?
Mimozami jesień się zaczyna, a wraz z nią... sezon przeziębień i dużo częstszych niż wiosną i latem infekcji. Zamiast faszerować się mnóstwem suplementów, do kupna których przekonują nas kolejne reklamy, lepiej skupić się na prostej...
Strefa PacjentaOdżywianieChorobyCiąża i dziecko -
Śpisz mniej niż 7 godzin na dobę? W ciągu dnia częściej będziesz sięgać po niezdrowe przekąski
Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz – w świetle najnowszych badań naukowych należałoby jednak nieco zmodyfikować to popularne przysłowie. Okazuje się bowiem, że ilość i jakość snu może znacząco wpływać na nasze wybory żywieniowe w...
OdżywianiePsychologiaStrefa Pacjenta -
Mięsożerna bakteria w Bałtyku! 30-latek z Międzyzdrojów trafił do szpitala
Należąca do przecinkowców bakteria Vibrio vulnificus dosłownie... „zjadała” mięśnie ponad 30-letniego mieszkańca Międzyzdrojów. Mężczyzna z silnie opuchniętą nogą musiał być hospitalizowany – donosi iswinoujscie.pl. To pierwszy tego typu...
Strefa PacjentaChorobyChoroby zakaźne -
Uwaga! GIF wycofuje 3 serie popularnych tabletek na nadciśnienie. O jaki lek chodzi?
Z powodu przekroczenia limitu zanieczyszczenia jedną z substancji z grupy tetrazoli Główny Inspektor Farmaceutyczny zdecydował o wycofaniu z obrotu na terenie całego kraju preparatu Lakea.
Strefa PacjentaChoroby -
Obniżają ciśnienie i regulują poziom cholesterolu – 10 mało znanych korzyści z jedzenia śliwek
W ich niezwykłe właściwości wierzono nawet w starożytnym Egipcie, a archeolodzy do dziś znajdują ślady świadczące o tym, że owoce te przekazywano w darze zmarłym i pozostawiano je w grobowcach. To jednak nie wszystkie ciekawostki na ich...
OdżywianieChoroby -
Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)
Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?
PrzepisyOdżywianieMonika Piorun
Wideo -
Jak zrobić ciasto z... cukinii? Zaskakujący przepis na zdrowy deser
Niektórym smakuje lepiej niż tradycyjne brownie, a wyjątkową wilgotność nadaje mu zwykła cukinia. Poznajcie prosty sposób na to, by przygotować pyszny smakołyk z tego warzywa.
PrzepisySkładniki odżywczeOdżywianie Wideo -
Księżyc ma większy wpływ na zaburzenia snu u mężczyzn niż u kobiet. Zaskoczeni?
Szwedzkim naukowcom po raz pierwszy udało się wykazać, że Księżyc może powodować więcej problemów z zasypianiem w przypadku mężczyzn. Dlaczego panie wbrew pozorom są mniej podatne na wpływ Srebrnego Globu?
PsychologiaStrefa PacjentaDoniesienia naukowe -
Ile przytyły dzieci w czasie pandemii COVID-19? Najwięcej przybyło tym, które już były otyłe
W Stanach Zjednoczonych ujawniono wyniki największej przeprowadzonej dotąd analizy trendów związanych ze zmianą masy ciała wśród dzieci i młodzieży od początku pandemii SARS-CoV-2. Co się okazało?
Ciąża i dzieckoFakty o koronawirusieChoroby cywilizacyjneMonika Piorun
-
W jakim wieku dzieci są najczęściej prześladowane przez rówieśników?
Kiedy młodzi ludzie najczęściej spotykają się z przemocą słowną, fizyczną lub relacyjną w grupie rówieśniczej? Dr Małgorzata Wójcik z USWPS wyjaśnia, na co warto zwrócić uwagę.
Ciąża i dzieckoPsychologiaRozwój dziecka -
Te dyscypliny sportu sprawiają, że czujemy się najszczęśliwsi. Nowe badania
Która aktywność fizyczna najlepiej wpływa na poprawę naszego nastroju? Naukowcom udało się wykazać, co warto ćwiczyć, by lepiej się poczuć.
PsychologiaDoniesienia naukoweStrefa Pacjenta -
Dlaczego mamy ochotę na podjadanie smakołyków? Odkryto nieznaną przyczynę
Schemat jest prosty – widzisz apetyczne jedzenie i niemal od razu czujesz się głodny – nawet jeśli teoretycznie jesteś syty i dopiero co się najadłeś. Z jakiego powodu tak się dzieje?
Choroby psychicznePsychologiaStrefa Pacjenta -
Te bakterie w jelitach sprawiają, że... nie tyjesz! Nowe odkrycie może dokonać rewolucji
Nazywają się Prevotella, wchodzą w skład mikrobiomu jelitowego i mogą mieć spory wpływ na naszą sylwetkę. Wstępne wyniki badań naukowców z Seattle wskazują, że nasz organizm może dzięki nim pozbywać się nadmiaru zbędnych kilogramów.
OdżywianieOdchudzanieDoniesienia naukowe -
Coraz więcej Polaków robi przetwory na zimę. Co króluje w polskich spiżarniach?
Z roku na rok rośnie liczba osób, które kultywują tradycję przygotowywania przetworów na zimę. W tym roku ma je przygotować aż 60 proc. Polaków.
Składniki odżywczeProdukty -
Jedzenie na... zapłodnienie? Dieta ma większy wpływ na płodność niż sądzimy
Wbrew pozorom nawyki żywieniowe mogą mieć spore znaczenie, jeśli staramy się o to, by zajść w ciążę. Jeśli często sięgamy po fast food, możemy wyraźnie ograniczyć szanse na poczęcie potomstwa. Co jeść, by nie mieć z tym problemów?
Ciąża i dzieckoCiążaSeksMonika Piorun