Naukowcy zbadali zależność między długotrwałym stężeniem kofeiny w surowicy krwi a zachorowalnością na cukrzycę typu 2 oraz otyłością. Zobacz, do jakich wniosków doszli.
Mimo że ten rodzaj herbaty znany jest od ponad 900 lat, to dopiero teraz badania dowiodły, że może wspierać leczenie depresji. Przeprowadzili je naukowcy z Kumamoto University i opublikowali na łamach magazynu „Nutrients”. Wyniki są...
Chatboty i sztuczna inteligencja to coraz powszechniejsze źródło wiedzy w kwestiach dotyczących zdrowia. Naukowcy sprawdzili, czy rzeczywiście to dobry sposób na pozyskanie wiedzy o nowotworach.
Orzechy można, a wręcz trzeba jeść codziennie. Ich zbawienną rolę dla zdrowia serca potwierdzili teraz skandynawscy naukowcy. Ile orzechów trzeba zjeść, aby odczuć ich prozdrowotne działanie?
Naukowcy z Australii z University of Queensland opublikowali na łamach „Nature Genetics” wyniki największego w historii badania dotyczącego przyczyn endometriozy. Okazało się, że genetyczne czynniki ryzyka tej choroby związane są z...
Trwa Europejski Tydzień Mózgu. Z tej okazji przygotowaliśmy zestawienie 5 najbardziej zaskakujących faktów na temat tego niewiarygodnego narządu. Sprawdź, czy znasz je wszystkie.
Czy dobra jakość snu rzeczywiście przekłada się na lepsze życie? I czy po prostu wystarczy spać dłużej, żeby lepiej się czuć? Postanowili to sprawdzić czescy badacze.
Fakty o koronawirusieChoroby sercowo-naczynioweStrefa Pacjenta
Najnowsze badanie opublikowane w „JAMA Health Forum” wskazuje, że osoby, które przeszły long COVID w przeszłości, są o wiele bardziej narażone na problemy z sercem i płucami. Dwukrotnie wyższe jest też u nich ryzyko śmierci. „Konieczne...
Lekiem obniżającym wysoki poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) są statyny. Ich przyjmowanie wiąże się jednak często z uciążliwymi skutkami ubocznymi. Najnowsze badania opublikowane w „New England Journal of Medicine” wskazują, że...
Naukowcy z Indiana University School of Medicine opracowali badanie krwi na obecność lęku. Test ma określać zarówno stopień jego nasilenia w czasie rzeczywistym, jak i ryzyko rozwoju zaburzeń lękowych w przyszłości.
Pacjenci z depresją są bardziej narażeni na wystąpienie zaburzeń neurologicznych. Tak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym „Neurology”.
Na demencję cierpi 55 mln ludzi na świecie. Najnowsze badania amerykańskich naukowców wskazują, że starzenie neuronów w mózgu można opóźnić, suplementując witaminę B3. To szansa zwłaszcza dla chorych na alzheimera – wskazują lekarze.
Pacjenci, którzy przebyli infekcję wirusem SARS-CoV-2 są bardziej narażeni na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dowodzą tego badania opublikowane w amerykańskim czasopiśmie naukowym „Nature Communications”.
Oliwa z oliwek poprawia zdrowie mózgu i pamięć. Tak wynika z nowych badań. Jednak czy każda oliwa z oliwek będzie miała takie samo działanie? Odpowiedź zaskoczyła naukowców.
Okazuje się, alzheimer może rozwijać się, gdy jemy konkretne produkty. Amerykańscy naukowcy odkryli, że wysokie spożycie fruktozy może przyczyniać się do rozwoju choroby. Ten składnik znajdziemy w owocach, niektórych warzywach, miodzie,...
Efekt Mozarta? To mit – nie mają wątpliwości naukowcy. Sprawdzili, czy prawdziwe jest twierdzenie, że utwory kompozytora mogą łagodzić objawy epilepsji.
Spożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) może zwiększać ryzyko choroby Leśniowskiego-Crohna – to wnioski z nowego badania. Sprawdź, co się dzieje w jelitach, kiedy jesz naszpikowane sztucznymi dodatkami produkty.
Pacjenci ze stwardnieniem rozsianym, którzy stosują dietę śródziemnomorską, dłużej zachowują funkcje poznawcze i sprawność umysłową. To pierwsze wnioski płynące z badań przeprowadzonych przez naukowców z Icahn School of Medicine at Mount...